Még mindig nem kapta meg a kiutazás engedélyt Guillermo Fariñas, így egyre kétségesebb, hogy átveheti Szaharov-díját december 15-én. Az újságíró ezért arra kérte az Európai Parlamentet, hogy halasszák el a ceremóniát.
 

Az idei díjazott szerint a kubai kormány szándékosan húzza az időt és kellemetlenkedik, hiszen már egy hónapja vár az útlevelére. „Nem normális, hogy egy útlevél kiállítása egy hónapig tart. Tisztán kell látni, hogy szándékosan húzzák az időt, nem adják oda a dokumentumot, azért, hogy kevesebb idő legyen a kiutazási engedélyem kiállítására.”

A vízumért - melyet fehér lapnak hívnak – minden kiutazni szándékozó kubainak folyamodnia kell, amennyiben rendelkezik belépési engedéllyel a fogadó országba.
Farinas még november 3-án adta be az útlevélkérelmét, és ha ez megérkezik, akkor a fehér lap kiutalása további harminc napot vehet igénybe. Tehát jól látható, hogy kevés az esélye annak, hogy két héten belül a díjátadón lesz. Ezért José Ignacio Salafranca EP-képviselőhöz fordult, hogy az Európai Parlament ülésén indítványozza a Szaharov-díj átadásának elhalasztását. Több képviselő is kapcsolatba lépett Fariñasszal az utóbbi hetekben, és már nekik is felvázolta a lehetőségeit, így nem érhette őket meglepetésként. Egyébként már az eredményhirdetés után közvetlenül felmerült benne, hogy esetleg nem mehet el átvenni a díjat, hiszen amikor azt a Damas de Blanconak ítélték oda, a kubai hatóságok nem adták meg a kiutazási engedélyt.
 

Salafranca szerint nem sok esély van a halasztásra, ugyanis minden évben a decemberi plenáris ülés szerdáján tartják meg a ceremóniát Strasbourgban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr152491448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása