A hat „tutajos” a floridai partokat igyekezett elérni, amikor vasárnap a Bahamák közelében észrevette őket a Royal Caribbean egyik hajósa.

A kubaiakat aztán átadták az amerikai parti őrségnek, és nagy valószínűséggel visszaszállítják őket Kubába, Guantanamóba, ugyanis a „wet feet-dry feet” értelmében nem jutottak elég közel az amerikai partokhoz. A rendelkezés szerint mindazok a kubai állampolgárok, akiket a két ország közötti nyílt vízen fognak el, visszaküldenek az anyaországba, azokat ellenben, akik elérik az amerikai partokat, befogadják, később pedig politikai menedékjogot is kérhetnek.

A parti őrség csupán a legszükségesebbeket közölte a Miami Nuevo Heralddal: „Annyit mondhatunk, hogy hat emigránsról van szó, akiket kimentettek a vízből, az ügy jelenleg nyomozás alatt áll”. – mondta Marilyn Fajardo szóvivő, majd hozzátette, hogy, igyekeznek feltárni a körülményeket, ezért már megkezdődött a menekültek kihallgatása, hiszen „ez alapján dől majd el a jövőjük”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutajosok 1994-ben

 

A „tutajosok” – ahogy spanyolul nevezik őket – gyakran választják ezt a menekülési módot. Vannak, akik viszonylag jó állapotú hajókon hagyják el az országot, mások viszont gumibelsőkön vágnak neki a 145 km-es útnak. A szerencsésebbek elérik a floridai partokat, és új életet kezdhetnek, sokakat azonban visszaküldenek, vagy ezt meg sem érve odavesznek.

Az elmúlt évben 200 kubai jutott így az Egyesült Államokba, ami igen alacsony számnak számít az amerikai parti őrség három évvel ezelőtti adataihoz képest, amely szerint 2007-ben 4 000 tutajos hajózott el az USA-ba.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr752499789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása