A tavaly éhségsztrájkban elhunyt politikai elítélt családja megkapta kiutazási engedélyét a kubai kormánytól, így hamarosan az Egyesült Államokba disszidálhatnak. Azonban édesanyja, Reina Luisa Tamayo addig nem hagyja el az országot addig, amíg fia földi maradványait nem exhumálják, és nem hamvasztathatja el azokat.
 

Orlando Tamayo Zapata 35 éves volt, amikor három év börtönbüntetésre ítélték 2003-ban, hatósági közeg megsértése, és engedetlenség miatt. Mivel többször is feljelentést tett a börtönbeli kínzások miatt, büntetése összesen 36 évre gyarapodott.
Hat év elteltével, 2009. december elején Zapata nem bírta tovább, és tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett. Édesanyja szerint az őrök azzal próbálták rávenni ennek felfüggesztésére, hogy 18 napig a vizet is megvonták tőle. Ezek után annyira legyengült a szervezete, hogy február 17-én kórházba kellett szállítani, ám ekkor már késő volt. Hat nap múlva, 42 évesen belehalt az éhségsztrájkba. Az édesanyja előre megfontolt szándékkal elkövetett emberöléssel vádolta a kormányt.

 

Orlando Zapata Tamayo 13 családtagja kapta meg most az ún. „fehér kártyát”, amely a kiutazási engedély közkeletű kubai elnevezése. Reina Luisa az elmundo.es-nek adott nyilatkozata szerint a hatóságok vasárnap adták meg az engedélyt, azonban a pontos dátum még nincs rögzítve. Ha ez megtörténik, elkezdik szervezni fia földi maradványainak az exhumálását és hamvasztását, ugyanis a 62 éves asszony már többször is kijelentette, hogy nem hajlandó addig elhagyni az országot, amíg fia hamvait nem viheti magával. „Lépésről lépésre fogunk haladni, ugyanis nem bízom a kubai hatóságokban”. – nyilatkozta.
 

Az ország keleti részén található Banesből származó, eredetileg kőműves végzettségű Tamayo a kevésbé ismert ellenzékiek közé tartozott, ám tiltakozása, majd pedig tragikus sorsa hőssé tették. Noha nem volt tagja az úgynevezett a 75-ök csoportjának – ellenzékiek, akiket szintén 2003-ban, egy letartóztatási hullám után ítéltek több évtizednyi börtönbüntetésre -, az Amnesty International ún. „lelkiismereti fogolynak” nyilvánította.
Haláláról - amely igen rossz fényt vetett a kubai kormányra - világszerte beszámoltak, a hivatalos kubai sajtó azonban sokáig nem is említette az esetet, majd amikor ez elkerülhetetlenné vált, közönséges bűnözőként tüntették föl az ellenzéki férfit.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr162731629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása