Ma érkezik Madridba az a 37 politikai elítélt, akiket a napokban engedtek szabadon Kubában. Ezzel 115-re emelkedik a Spanyolországba küldött foglyok száma.

A volt rabok – akik családtagjaikkal érkeznek - egy ideig Madridban maradnak, majd az ország különböző pontjaira szállítják őket. – írja az El Nuevo Herald. Több mint száz elítéltet szállítottak Spanyolországba az elmúlt közel egy évben, köztük a 75-ök csoportjának 52 még börtönben lévő tagját is. A férfiakat 2003 tavaszán ítélték el ellenzékiségi tevékenységük miatt. A spanyol és a kubai kormány, illetve a katolikus egyház között tavaly nyáron létrejött megállapodás értelmében kezdték el szabadon engedni őket, majd a döntést kiterjesztették más politikai elítéltekre is.

Az ügy pozitívuma ellenére azonban sokan kritizálták azt, ahogyan a kubai kormány levezényelte a szabadon bocsátásokat, ugyanis lényegében a börtönből egyenesen a repülőtérre vitték őket, az pedig kérdéses, hogy akik egyszer elmentek, mikor térhetnek vissza. Guillermo Fariñas szerint a ez nem más, mint tisztogatás. „A kubai kormány igyekszik előkészíteni a terepet, hogy amikor majd elkövetkezik a társadalmi összeomlás, az ellenzéki bázis elég gyenge legyen. Azonban ez kétélű fegyver Castroék kezében, ugyanis ha továbbra is tömegesen szállítják Spanyolországba az ellenzékieket, és azok családtagjait, sok kubai lát majd ebben lehetőséget. Ezen felbuzdulva pedig majd csatlakozni fognak az ellenzékhez. ” – nyilatkozta a jelenleg házi őrizet alatt álló Fariñas. A hatóságok azért csaptak le rá már sokadszorra, mert részt vett egy békés tüntetésen, amelyen egy nemrég letartóztatott aktivistacsoport szabadon engedését követelték.

A 75-ök csoportjának első szabadon engedett tagjai már hónapok óta Spanyolországban élnek, ám sokan nagyon elégedetlenek a helyzetükkel.

Amint kritikával illettük a spanyol kormányt a nehéz anyagi körülmények miatt, amiben most élünk, illetve mert szerintünk manipuláció áldozatai lettünk, elkezdték megvonni a támogatásokat.” - mondta egyikük. Mások arra panaszkodtak, hogy amint lankad a közvélemény figyelme, a spanyol hatóságok többé már nem foglalkoznak a problémáikkal.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr12809501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása