Egy kubai származású Floridában élő frissdiplomás segélyvonalat hozott létre kubaiak számára. Az amerikai számot tárcsázva bárki elmondhatja sérelmeit egy három perces üzenetben, amelyet később írott formában, egy blogon tesznek közzé, írja az El Nuevo Herald.

„Itt Martha Beatriz Roque beszél. Ezekben a percekben értesített az ellenzéki Leydis Coca Quesada, hogy négy nő tüntet a 100. és 51. utca sarkán. A forgalmat megállítva protestálnak Juan Wilfredo Soto meggyilkolása ellen. (Roque) Azt mesélte, hogy már figyelik őket a hatóság emberei, és valószínűleg hamarosan őrizetbe is veszik.” – így hangzik egy üzenet az Háblalo Sin Miedo (Meséld el félelem nélkül) nevű blogon. Itt szerepelnek azok az üzenetek, amelyeket kubaiak hagyhatnak egy amerikai telefonszámon. Az ötlet atyja azzal a szándékkal hozta létre a vonalat, hogy ne csak a blogoló ellenzékiek adhassanak hírt a Kubában zajló igazságtalanságokról, hanem bárki, aki rendelkezik telefonnal.

 

„Segítségre van szükség, hogy a kubaiak tudomást szerezzenek rólunk.” – mondta az ötletgazda, aki inkább az anonimitást választja, ugyanis indoklása szerint eddig nem keveredett bele nyilvánosan a kubai ügyekbe, másrészt pedig új munkahelyén nem biztos, hogy jó néven vennék kezdeményezését. A Floridai Nemzetközi Egyetemen végzett frissdiplomás egyébként nem titkolja, hogy az ötletet a Speak To Tweet nevű hasonló projekt adta, amelyet a Google hozott létre az egyiptomi tüntetések idején. Az ismert kubai blogger, Yoani Sánchez akkoriban meg is írta egy tweet üzenetben, hogy jó volna bevezetni hasonló megoldást a kubaiak számára is. „Ebből a tweetből született meg az Háblalo Sin Miedo ötlete.” – nyilatkozta a floridai férfi.

„A Meséld el félelem nélkül a városi újságírók számára jó eszköz, a kubai lakosság azonban nincs még felkészülve arra, hogy ily módon használják az új technológiákat.” – véli Ernesto Hernández Busto, Spanyolországban élő kubai író. Ennek elsajátítása nem olyan nehéz, ráadásul egyre több embernek van mobiltelefonja, viszont a percenként egy amerikai dollárba kerülő hívás nagyobb akadályt jelenthet egy olyan országban, ahol a havi átlagkereset 20 dollárnak felel meg. A szolgáltatás április 14-e óra üzemel, eddig nem sok üzenet érkezett, ám mindegyik olvasható a blogon.

A segélyvonal sok internetes fórumon téma volt, ám a vélemények igencsak megoszlanak, a számos támogatón kívül akadnak bőven kritikusok is. Vélhetően a kubai kormány is már rég tudomást szerzett a dologról, ugyanis egy kormánypárti blogger szerint a szolgáltatás nem más, mint a CIA Kuba elleni összeesküvésének része, amelynek célja a kommunista rendszer megdöntése.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr232898264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása