A volt bebörtönzöttek családtagjai közül sokaknak nem adták meg a Kubába való visszautazáshoz szükséges vízumot a spanyolországi kubai nagykövetségen, holott a kubai kormány korábban ígéretet tett arra, hogy ezzel nem lesz probléma.

Beigazolódni látszódnak a Kubában maradást választó volt politikai foglyok félelmei. Ők szabadon engedésük után azért nem akartak Spanyolországba utazni, mert féltek tőle, hogy többet nem térhetnek vissza hazájukba. Bár mind a kubai, mind pedig a spanyol kormány külön kihangsúlyozta, hogy nemcsak a volt foglyok, hanem a velük utazó családtagok is visszatérhetnek, most többen is panasszal éltek, miszerint a spanyolországi kubai követségen nem adták meg nekik a visszautazáshoz szükséges vízumot, így egyelőre nem térhetnek vissza Kubába. A követség indoklása szerint azért, mert fennáll annak a veszélye, hogy a Castro-rezsim elkobozza az ingatlanjaikat, illetve más tulajdonukat. Egyesek csak rövid időre akarnának visszatérni, mások végleg maradnának.

Tavaly július óta több mint száz politikai foglyot engedtek szabadon Kubában, és a spanyol kormánnyal kötött egyezség értelmében felajánlották nekik és családtagjaiknak a Spanyolországba való utazás lehetőségét. Így összesen 103 ex-fogoly, és 647 családtag landolt a madridi repülőtéren az elmúlt évben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az érkezés pillanatai

„Nem adtak semmilyen magyarázatot. Talán azért sem kaptam meg az engedélyt, mert tagja vagyok az Asszonyok fehérben csoportnak.” – mondta Catalina Cano, az egyik volt fogoly nagynénje, aki már a repülőjegyét is megvette, amikor belenyomták a tiltó pecsétet útlevelébe. A 83 éves asszony duplán is nemkívánatos személynek számít Kubában, hiszen egyfelől rokona egy ellenzékinek, másfelől ő maga is tagja egy ellenzéki csoportnak, hiszen az Asszonyok fehérben tömöríti a bebörtönzött ellenzékiek nőrokonait, akik hétről hétre békés tüntetéseket szerveznek Havanna belvárosában.

Azonban olyan családtagoktól is megtagadták a visszautazást, akik nem tagjai semmilyen ellenzéki csoportnak. Leonel Grave de Peralta „csupán” édesapja egy volt fogolynak, ő a repülőtéren szembesült azzal, hogy megtagadták tőle a kiutazást. Eddig állítólag csupán egy személy térhetett vissza Kubába. Azok a családtagok is hasonló cipőben járnak egyébként, akik a karibi szigetországból szeretnék meglátogatni Spanyolországban élő ellenzéki rokonaikat, ugyanis nekik sem adták meg a kiutazási engedélyt.

A spanyol külügyminisztérium szerint a Kubába való belépésre feljogosító engedélyek kiadása kizárólag a kubai hatóságok hatáskörébe tartozik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr402907924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása