A venezuelai hadsereg volt parancsnoka szerint Fidel Castro fegyverekkel és tanácsaival segítette a baloldaliakat a Caracazo néven elhíresült, 1989-es venezuelai felkelés előtt.

Castroék három repülőgépen érkeztek, és az elnöki kifutópályán landoltak, de a csoportnak és a nehéz ládáknak, amiket hoztak, nem kellet átesni a biztonsági ellenőrzésen.” – emlékezett vissza a volt parancsnok abban az interjúban, amely az El Nuevo Heraldban jelent meg a minap. Elmondása szerint a volt kubai államfő fegyverekkel és tanácsokkal látta el a felkelésre még csak készülődő baloldaliakat, akik erősen szimpatizáltak a kubai rezsimmel, illetve Castroval.

A Caracazo néven elhíresült eseménysorozat 1989. február 27-én robbant ki az akkori elnök, Carlos Andrés Pérez intézkedéseinek hatására. Az akkor második elnöki ciklusát kezdő Pérez számtalan reformot vezetett be, mivel ekkortájt komoly krízissel küzdött a venezuelai gazdaság. A lakosság tetszését azonban nem nyerték el az intézkedések, különösen az üzemanyag, illetve ebből fakadóan a tömegközlekedés árának ugrásszerű növekedése váltott ki felháborodást. Az áremeléseket február 26-án jelentette be az energiaügyi miniszter, mire másnap a Caracastól nem messze található Guarenasban tüntetések kezdődtek meg. A kormány akkori jelentései szerint mintegy 300 halálos áldozata volt az ország egész területére kiterjedő tüntetéseknek, és az azt követő megtorlásnak. Pérez ellen több puccsot is szerveztek – egyiket maga Hugo Chávez, aki börtönbe is került emiatt -, majd 1992-ben lemondatták.

Peñaloza szerint a 300 fős kísérettel érkező Castro számos puskát hozott magával, amelyeket később katonák és rendőrök ellen vetettek be a Caracazo összecsapásai folyamán.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr602933073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása