Hónapok teltek el, mióta kiengedték kubai börtönéből az utolsó független újságírót, ám a Committee to Protect Journalists (CPJ) legutóbbi jelentése szerint még mindig keményen üldözik őket.

„Sokak számára egy sötét korszak végét jelentette, amikor márciusban kiengedték azt a 29 újságírót, akiket még 2003-ban zártak börtönbe, de a kubai hatóságok még mindig üldözik a független újságírókat, akiknek önkényes letartóztatásokat, fizikai bántalmazásokat és megfélemlítéseket kell elszenvedniük.” – áll a nemzetközi szervezet napokban megjelent beszámolójában.

Noha az elmúlt években, a kubai újságírókat ért sérelmek nem kaptak akkora nemzetközi médiafigyelmet, mint 2003-ban, az ún. Fekete tavasz alkalmával – ekkor 75 személyt, köztük számos újságírót tartóztattak le ellenzéki mivoltuk, illetve eltérő véleményük hangoztatása miatt -, azóta sem javult a helyzet. A sajtó nem párt-álláspontot képviselő független munkatársai egy percig sem érezhetik magukat biztonságban, ugyanis ha bármilyen felületen olyasmit írnak – vagy készülnek írni -, amely nem egyezik meg a hivatalos kánonnal, könnyen börtönben találhatják magukat. A CPJ adatai szerint március és április között tizenegy újságírót tartóztattak le, akik többnyire egy-egy demonstrációról, politikai eseményről készültek tudósítani. Az erőszakot sem nélkülöző letartóztatásokat néhány órás, vagy akár néhány napos börtönbüntetés követte, attól függően, hogy mekkora volt az „elkövetett bűn”.

A CPJ riportja a kormány újfajta üldözési módszerére is felhívja a figyelmet, ugyanis míg a múltban a hosszú börtönbüntetések voltak a jellemzőek, mostanában sokszor, rövid időre – órákra, napokra vagy hetekre – tartóztatják le a független sajtósokat, ily módon próbálva megtörni őket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr803061894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása