A Rotilla fesztivál szervezői bejelentették, hogy idén nem tartják meg a rendezvényt, ugyanis az állami szervek teljesen átvették az irányítást. A kulturális minisztérium azonban – saját szervezésében – meghirdette a zenei fesztivált, írja az El Nuevo Herald.

„A Rotilla szervezői kijelentik, hogy idén elmarad a fesztivál, mivel a kubai kulturális hatóságok etikai erőszakot követtek el.” – áll abban a közleményben, amelyet a szervezők adtak ki a múlt héten. A Matraka Productions munkatársai szerint, noha a háromnapos fesztivál a kezdetektől fogva független rendezvényként működött, a kulturális minisztérium mindig is erős kontrollt gyakorolt, ám ezúttal át akarták venni a teljes irányítást. „A múltban létezett köztünk és a hatóságok között egyfajta néma megállapodás, amelynek értelmében ők szabályozták, hogy ki léphet fel és ki nem, cserébe viszont segítettek abban, hogy létrejöjjön a fesztivál.” Noha a szervezők szerint mindig nagyon kellemetlen volt közölni egy-egy előadóval, hogy nem léphet fel, mégis megérte alkut kötni, hiszen így egészségügyi segítséget és ivóvizet kaptak, illetve a közlekedés megszervezésében is segítettek az állami szervek. Idén azonban az eddigieknél is erősebb volt a kontroll , a kulturális minisztérium munkatársai akarták megszabni a fesztivál időpontját, a fellépési díjakat, saját céljukra használták fel a rendezvény nevét, logóját, és olyan előadókat akartak szerepeltetni, akik a szervezők szerint teljesen megváltoztatták volna a fesztivál profilját. A rendezvény kisajátítása sikerült is, hiszen egész egyszerűen elvették azt a Matraka Productionstól, és a kulturális minisztérium már be is jelentette, hogy augusztus 6-8. között ők tartják meg a fesztivált – a konfliktusról azonban nem esett szó a helyi médiában. A produkciós iroda munkatársai a fentieken kívül arra is panaszkodtak, hogy megfigyelik őket – az állambiztonság embereit gyanúsítják ezzel -, és több fenyegetést is kaptak már.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elektronikus zenei fesztiválként indult Rotillát 1998-ban rendezték meg először. A Kubai Woodstocknak is nevezett rendezvényen azóta évről évre számos stílus és előadó képviseltette magát, ám a rendezők mindig is törekedtek arra, hogy lehetőséget biztosítsanak olyan megosztó zenekaroknak is, amelyek egyébként nem kapnak fellépési lehetőséget. Tavaly – ekkor 20 ezren látogattak el a Rotillára - a Los Aldeanos koncertje volt az egyik leginkább várt esemény, hiszen népszerűségüket kritikus, rendszerellenes szövegeiknek is köszönhetik. A Havannától 56 km-re fekvő Jibacoa tengerpartján rendezett fesztivál egyedülállónak számít Kubában, hiszen nem létezik hasonló típusú rendezvény az országban, „elképzelhetetlen szabadság uralkodik itt”, jellemezte a hangulatot egy blogger.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr493105634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása