Egyre erősödik az ellenzék körében az a hang, miszerint a kormánynak köze lehet az október 14-én elhunyt Laura Pollán halálához. Bizonyítékokkal senki nem tud szolgálni, azonban számos kérdés maradt megválaszolatlanul az Asszonyok Fehérben csoport vezetőjének hirtelen jött betegségének és halálának körülményeit illetően.

A kubai belpolitikai eseményeket figyelemmel kísérők világszerte megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a Szahaov-díjas Asszonyok Fehérben csoport alapítója elhunyt. Laura Pollán egy hét alatt ment el, miután ismeretlen eredetű vírust diagnosztizáltak nála, amelyet diabétesszel és magas vérnyomással is küzdő szervezete nem tudott legyőzni. A napok múlásával az ismeretlen eredetű vírust diagnosztizálták, és megállapították, hogy a 63 éves asszonyt a dengue nevű, szúnyogok által terjesztett vírus támadta meg.

A kubai politikai foglyok nőrokonaiból álló Asszonyok Fehérben ugyan legálisan működött és tartott békés felvonulásokat Havanna utcáin, a kormány mégis minden lehetséges módon igyekezett ellehetetleníti működésüket. Gyakran vasárnapi tüntetéseik előtt néhány órával tartóztatták le a tagokat, vagy ha létrejött a tüntetés, a kormány által fizetett civil tömeg támadt rájuk. Ilyen alkalmakkor gyakran bántalmazták az asszonyokat, idős nőket rángattak a földön, vagy pofoztak meg. A kormány tehát megtűrte az Asszonyok Fehérben csoportot, de vezetőjével egyetemben tyúkszem volt a talpán.

Így nem csoda, hogy ellenzékiek egy csoportja szerint a kormánynak nagy szerepe volt Pollán halálában, amely pont olyan homályos, és kevéssé hihető, mint számos más ellenzéki - Orlando Zapata Tamayo, Adrián Leiva vagy Wilfredo Soto – halálának története, írja a Desde Cuba nevű blogon Odelín Alfonso Torna. A Cubanet újságírója több olyan aspektust is kiemel, amelyekre nincs logikusnak tűnő magyarázat, és gyanakvásra adhat okot. Először is, míg Laura Pollánt az intenzív osztályon ápolták, nem beszéltek róla, hogy pontosan mi a baja, halogatták a diagnózist, amelyről csak halála után állapították meg, hogy dengue. A kubai gyakorlattal ellentétben a család nem lehetett vele a kórházban – pedig minden más kubai egészségügyi intézményben megengedik, hogy a betegek látogatókat fogadjanak, sőt, a családtagok általában az éjszakákat is a beteg mellett töltik – amely Odelín Alfonso szerint szükségtelen volt, hacsak nem akartak valamit titokban tartani. A halál bekövetkezte után, Pollán testét három különböző mentőautóval szállították a halottasházba, és ekkor sem engedték meg, sem a férjének, sem pedig a lányának, hogy a kocsiban utazzanak.

Azok, akik úgy hitték, hogy Laura Pollán halála véget vethet az Asszonyok Fehérben mozgalmának, tévednek. Nem sikerült végezni az ellenzékkel, hiába ölték meg Orlando Zapatat és Wilfredo Sotot, két jól megtervezett gyilkosság keretén belül.” – írja Torna a korábbi esetekre célozva.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr913327740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása