Az Amerikában élő kubai disszidenseknek köszönhetően múlt héten fényárban úszott Havanna part menti sétánya. Az emberi jogok világnapján üzentek ily módon, és biztosították a kubai ellenzéket, hogy velük vannak.

„Az eső és a folyamatos letartóztatások ellenére a hajóról fellőtt tűzijáték nagyon jól látszik. Havanna tele van fényekkel, de emberi jogoknak híján van.” – írta egy Twitter üzenetben az ismert blogger, Yoáni Sánchez.
A hajón 60 ember utazott, mind a Demokrácia Mozgalom nevű, Amerikában élő kubai ellenzékiekből álló csoport tagjai. Már rég óta terveztek egy ilyen akciót, de a feltételek eddig nem voltak adottak. Múlt hét pénteken azonban sikerült a megfelelő hajót megtalálniuk, és miután indulás előtt imádkoztak és elénekelték a kubai himnuszt, elindultak a kikötőből, és meg sem álltak addig, amíg csupán fél mérföld választotta el őket a kubai vízektől. A szigetországtól 12,5 mérföldre ringatózó hajóról aztán este elkezdték a – Szabadság Fényeinek nevezett - tűzijátékok fellövését, amelyet az esős idő ellenére jól lehetett látni a Malecónról, Havanna híres part menti sétányáról.

Az esemény főszervezője, Ramón Saúl Sánchez elégedetten nyilatkozott az El Nuevo Heraldnak, ugyanis elmondása szerint elérték a céljukat, és a gesztus, miszerint támogatják a kubai belső ellenzéket, elért a címzettekhez.

A Malecónon viszonylag sokan látták az égi jelenséget, nagy részük feltehetően tudta, hogy mi fog történni az emberi jogok világnapján, bár az ellenzékiek szerint a hatóságok minden erejükkel azon voltak, hogy ellehetetlenítsék a kommunikációt: sokak telefonját már délután blokkolták, a tűzijáték után pedig még többen panaszkodtak erre. A letartóztatások szintén gyakoriak voltak, több tucat embert zártak börtönbe, így véve elejét a szervezkedésnek.

A kormány természetesen nem hagyta szó nélkül a történteket, amelyet provokációnak neveztek, és biztosítottak róla mindenkit, hogy már Washingtonnak is kifejezték nemtetszésüket.

Bár most nem történt ilyen eset, a hajón állítólag bárkit szeretettel vártak, aki úszva próbált volna elmenekülni Kubából. Néhány napja azonban öt ember járt szerencsétlenül, miután hajójuk 30 mérföldre Havanna északi részétől elsüllyedt, és mind az öt menekülő vízbe fulladt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr393461784

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.14. 06:50:31

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása