Egy mexikói napilapnak adott interjújában Fidel Castro ha nem is nyíltan kért bocsánatot a forradalom idején tapasztalt homofóbia, és a melegek akkori üldözése miatt, hibásnak nevezte magát az ügyben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Igen, nagy igazságtalanság pillanati voltak azok, hatalmas igazságtalanságoké, bárki is legyen értük a felelős. Ha mi voltunk azok, akkor mi. Próbálom elhatárolni magamat, és a felelősségemet ettől az ügytől, mert végtére is, nekem sosem voltak ilyen fajta előítéleteim.” – kezdte magyarázatát Castro.

A volt vezető fél évszázados igazságtalanságokért kezdett el most magyarázkodni. A forradalom idején nem „csupán” homofóbiáról volt szó, hanem szabályos üldözésről is. Több száz meleget küldtek munkatáborba, ellenforradalmi tevékenység vádjával, akik pedig el tudtak menekülni, száműzetésben éltek tovább. Egy 1963-as beszéde alapján így vélekedett a homoszexualitásról. „A társadalmunk nem adhat teret ezeknek az elfajzásoknak. A lumpen, a csavargó, az elviszpreszliánus és a meleg, ezek mind rokonok.”

Az interjú előrehaladtával Kuba egykori első embere végül is magára vállalta a felelősséget, noha talált magyarázatot a tetteire. „Ha valaki felelős mindazért, ami történt, akkor az én vagyok. Azokban az időkben nem tudtam ezzel a dologgal foglalkozni. Nem tudtuk értékelni… Annyi gondunk volt, életről és halálról volt szó, így nem is foglalkoztunk vele… Gondolják csak el, hogy milyen időket éltünk akkor, a forradalom első hónapjaiban: harc a jenkikkel, a hadsereggel kapcsolatos teendők, az ellenem tervezett merényletek…” 

A helyzet azonban sokat változott, legalábbis hivatalosan. Olyannyira, hogy 2008 óta a nemátalakító műtétek államilag finanszírozottak. A Nemzetközi Leszbikus és Meleg Szövetség szerint legálisan már nem üldözik az egyneműek közötti kapcsolatot, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincs is diszkrimináció.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr732286195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása