Raúl Castro a napokban vált meg Yadira García ipari minisztertől, aki öt éve töltötte be a posztot. Kuba jelenlegi vezére már a sokadik olyan magas beosztású személynek int búcsút, akiket még bátyja, Fidel nevezett ki. - olvasható az El País honlapján.

A szűkszavú hivatalos álláspont szerint azért kellett megválni a miniszter asszonytól, mert „gyengén vezette a minisztériumot”, egész pontosan: „nem megfelelően bánt a fejlesztésekre szánt anyagi erőforrásokkal”.  Yadira Garcíát még Fidel Castro nevezte ki 2005-ben, jelenleg Tomás Benitez alelnök tölti be a posztját addig, amíg meg nem választják utódját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ipari szegmens egyébként kulcsfontosságú a szigetország és Venezuela kapcsolatában, amely jelenleg is dollármilliókat fektetet be a cienfuegosi cukorfinomító modernizálásába, illetve 115 000 hordó petróleummal látja el Kubát, mindezt „barátságos” pénzügyi feltételek mellett.

Raúl Castro ezzel a lépéssel már a bátyja által kinevezett garnitúra 60%-át lecserélte, főként a gazdasági szektorból. Nagy visszhangot vert ki az oktatási és egészségügyi miniszter két hónappal ezelőtti  kirúgása, miután a kubai egészségügy legnagyobb botránya az ő vezetése alatt tört ki. Januárban  ugyanis harmincan haltak éhen, és fagytak halálra egy pszichiátriai intézetben. A híres elbocsátottak között van még Carlos Lage volt alelnök, és Felipe Pérez Roque ex-külügyminiszter is. Állítólag nem voltak lojálisak a kormányhoz, és túlzott anyagi ambíciójuk sem vált hasznukra.

A leépítések nem csak a legfelsőbb vezetőket érintik, hanem Raúl áprilisi bejelentése nyomán közel egymillió „átlag” kubait is, ugyanis ennyi fölösleges munkahely van az állami szektorban. Összesen 4 millió személy dolgozik az államnak, ez Castro szerint is túl sok, olyannyira, hogy teljesen megbénítja a gazdasági fejlődést. Salvador Mesa, a kubai munkások központjának titkára szerint az „elbocsátások rendben fognak lezajlani” és „senkit sem hagynak magára”. Hozzátette, hogy a mezőgazdaságban és az építkezéseken fognak munkahelyeket teremteni, mert ott van rá szükség, illetve szorgalmazni fogják a privát vállalkozások létrejöttét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr432318092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása