Szinte napról napra hallani valamit a nemrég megkezdett kubai reformsorozat legújabb epizódjairól. A héten bejelentették, hogy 2012-re fokozatosan kiiktatnák a jegyrendszert, és nagyobb teret adnának a magánvállalkozásoknak.

Az akciónak fedőneve is van, mégpedig a „szocializmus aktualizálása”, mely olyan gazdasági újításokat rejt majd magában a kubai nép számára, mint az adók, vagy a mikrohitelek. Már korábban is szó volt arról, hogy az állam minél több magánvállalkozást szeretne látni az országban – ettől remélve a gazdaság fellendülését -, mostanra már azt is tudni, hogy mire számíthatnak azok, akik vállalkozásra adják a fejüket.

Az Efe hírügynökség szerint az aspiránsok 124 munkakör közül választhatnak, lehetnek alkalmazottaik, és akár állami szervezetek beszállítóivá is válhatnak, mindezt annak fejében, hogy a jövedelmük 25%-át befizetik TB-re, illetve adóznak.  Egy, a Kubai Kommunista Párt által írott közlemény szerint mindazoknak, akik a szolgáltatói szférában ténykednek, jövedelmük 20-40%-kát kell befizetni az állam kasszájába. Az éttermesek járnak a legrosszabbul, nekik kell 40%-ot, a művészeknek pedig 25%-ot  kell adózni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közlemény prognózisa szerint jövő évre akár 250 000 ember indíthat vállalkozást. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ugyan milyen tőkéből fognak ennyien belevágni, amikor az átlagfizetés 20 dollár körül mozog. Még ha abból indulunk is ki, hogy néhányakat támogatnak külföldön élő rokonok és barátok, kinek éri majd meg vállalkozni, ha a jövedelme felének egyből búcsút inthet? A negyedmilliós jóslat elég optimista hozzáállásnak tűnik.

Az úgynevezett libreta – élelmiszerjegyeket tömörítő könyvecske - is eltűnhet 2012-re – vagy csupán a leginkább rászorulók számára tartják fenn -, addig pedig a tervek szerint fokozatosan csökkentik a jegyért kapható cikkeket. A 2011-es új libretában már nem fog szerepelni a kávé, a tojás, a tészta, és a higiénés termékek sem. Vagyis ez azt jelenti, hogy mindenki beszerezheti magának ezeket a termékeket a „szabad piacon”, többszörös áron. A kormánynak azonban erre is van válasza, ugyanis a sok prognosztizált vállalkozástól azt remélik, hogy beindul a gazdasági vérkeringés, és a verseny majd lenyomja az árakat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr672318128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.24. 18:27:13

Üdv!

Csak most vettem észre, hogy van ez a "blog". Az én nemblogom kissé más jellegű, lásd maxval.nolblog.hu - egyébként tetszik a tied.

Sok sikert!

maxval

¡Cuba sí, Castro no!

Zetorpack 2010.09.24. 19:05:36

'kinek éri majd meg vállalkozni, ha a jövedelme felének egyből búcsút inthet?'

Ez magyarországon is így van ;)

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.09.24. 19:53:10

Deja vu érzésem van a cikk elolvasása után. Nem tudom miért... :D

lüke 2010.09.24. 21:02:34

s helyette MO-n bevezetik............

Reggie 2010.09.24. 22:53:17

Bazeg, ezek tolunk lopjak a rendszert!!!

Attilajukkaja 2011.02.17. 10:57:26

"addig pedig a tervek szerint fokozatosan csökkentik a jegyért kapható cikkeket"
Na, ezt a reszt el is hiszem!
Eddig is lehetett szabadon kapni egy csomo mindent, csak tizszeres-husszoros aron. A „szocializmus aktualizálása” csak egy eufemizmus arra, hogy nincs penzunk, mar a jegyrendszerbe sem fer bele pl. a "kávé, a tojás, a tészta, és a higiénés termékek".
süti beállítások módosítása