A speciális státuszú „szabad” rabok közül hatnak felajánlották, hogy végleg elhagyhatják az országot, de ketten egyből visszautasították az általuk csak száműzetésnek nevezett lehetőséget, írja az elmundo.es.A kormány által a Grupo 75 tagjainak – a 2003 „fekete tavaszán” bebörtönzött ellenzékieknek, akiket nyár óta folyamatosan szabadon engednek - felajánlott státusz tulajdonképpen azt jelenti, hogy ugyan szabadon engedik a politikai foglyokat, a büntetésüket azonban nem törlik el, így bármikor „visszahívhatók”. Akármilyen a helyzet Kubában, többen is a maradást választják.

„Nincs miért elmennem, menjenek ők” – célzott a kubai hatóságokra Martha Beatriz Roque, az egyik női politikai bebörtönzött, akinek ugyan még nem ajánlották fel az elutazást, de előrebocsátotta, hogy már most elutasítja ennek lehetőségét. Egy másik társa, Jorge Olivera Castillo szintén megtagadta az emigrációt: „Visszautasítom a szülőhazám végleges elhagyását”, magyarázta az ellenzéki újságíró, aki ezzel egy harvardi ösztöndíjat is függőben hagy. Hat éve engedték ki a börtönből, azóta folyamatosan azon volt, hogy kiutazási engedélyt kapjon az Egyesült Államokba – akár a visszatérés lehetősége nélkül -, most azonban megváltoztatta álláspontját, és úgy gondolja, hogy Kubának szüksége van egy kritikus ellenzékre – helyben. „Elfogadom az utazást, de csak abban az esetben, ha visszatérhetek” – tette hozzá. Maria Lleyva kubai újságírónő szerint azonban a kormány nem veszi figyelembe az ideiglenes utazás lehetőséget.

„Reménykedem benne, hogy a kormány rájön, hogy a helyzet kritikus, hogy a nép változásokat akar, és, hogy joga van egy jobb, szabadabb élethez.” – mondta Leyva, akit az Európai Parlamentbe, és több külföldi konferenciára is meghívtak már előadást tartani.

A speciális státuszt részben komoly egészségügyi problémákkal küzdő raboknak ajánlották fel. Lleyva férjének, Óscar Espinosanak súlyos májkárosodása és gyomorbántalmai vannak, emiatt kapta meg az engedményt, azonban amint jobbra fordul az állapota, visszakerülhet a börtönbe. Egy másik rab, Héctor Palacios még ennél is súlyosabb betegséggel küzd, mégsem kapta meg a lehetőséget, hogy elhagyja Kubát, és Spanyolországban kezeltethesse magát, pedig már egy éve ezért küzd. „Ennyire megveti ez a kormány az emberi életet”.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr202390403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása