Ivan García havannai blogger legutóbbi bejegyzésében a kubai karácsonyról emlékezik meg, amely egyébként 27 éven keresztül, hivatalosan nem létezett az országban. Vajon mennyi változást hozott az elmúlt 13 év?
 

„Havannában nem látni Télapónak öltözött férfiakat, kedves, piros jelmezben…sőt, a szigeten egyáltalán nincs különösebb karácsonyi hangulat.” – szemlélteti a jelenlegi helyzetet García. Noha a szállodákban, illetve kifejezetten turistáknak fenntartott kávézókban vagy boltokban találni feldíszített fákat, a helyieknek fenntartott szolgáltatási egységekben továbbra is mellőznek minden ilyen „pompát”. Épp elég dísz Fidel Castro portréja, vagy a forradalom valamelyik jelképe, amelyek minden ilyen helyen megtalálhatók, hiszen a tulajdonosok jobban járnak, ha kifüggesztik a volt vezér arcképét, vagy a forradalom valamelyik szimbólumát.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Annak ellenére, hogy a város nem ölt karácsonyi színezetet, az emberek azért megünneplik a szentestét. Akiknek vannak külföldön élő rokonaik, vagy valamilyen vállalkozásuk, megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy vegyenek egy malacot, és megsüssék az udvaron, miközben megisznak egy jó sört vagy egy rumot. Akiknek a 2010-es év jól ment, szilveszterkor turrónt, szőlőt, almát ehetnek, és almaborral koccinthatnak. A többség azonban a lábát is lejárja a piacokon, hogy egyáltalán találjon húst, feketebabot, paradicsomot, vagy fejes salátát.” Majd azok, akik valamelyik templomhoz közel laknak, elmennek az éjféli misére. Tehát a kubaiak már ünnepelnek, amennyire lehet, ez azonban nem mindig volt így.
 

Miután 1959-ben Fidel Castro hatalomra került, mellőzte a karácsonyt, melynek 1970-ben adott végső nyomatékot, ugyanis december 25-e többé nem számított ünnepnek. Jó oka is volt rá, miszerint ez az ünnepnap, mely egyben munkaszüneti napnak is számított, „megtörte a munkát a cukornádföldeken, nagy kiesést okozva ezzel”. Úgy tűnik azonban, hogy az a két nap – január 1-2.-, amikor a forradalom évfordulóját ünneplik az országban, nem okozott akkora bevételkiesést, mint a karácsony.
 

„Ezekben az időkben, nagyon kevesek merték megünnepelni ezt a napot, amely legalább annyira tilos volt, mint a jazz, vagy a Beatles.” – emlékezik vissza a blogger. Azonban több mint két évtized elteltével, ismét meg lehetett emlékezni Jézus születésének a napjáról. II. János Pál Pápa 1998-as kubai látogatása volt az a mérföldkő, amelynek hatására – pontosabban a Pápa tiszteletére – Castro ismét „visszaállította” a karácsonyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr462543471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása