Új év, új élet, úgyhogy Kubában máris dübörögnek a reformok, amelynek keretein belül megkezdték 500 000 állami munkás elbocsátását. A gazdaság fellendítését célzó lépést márciusig be szeretné fejezni a kormány - írja az elmundo.es.

A munkások szakszervezetének elnöke biztosította, hogy felügyelni fogják a folyamatokat, annak érdekében, hogy erőszak, illetve más „negatív töltetű cselekmények” nélkül menjenek végbe az elbocsátások. Az első áldozatok egyébként a Cukorügyi és Mezőgazdasági Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, illetve a Turisztikai Minisztérium lesznek.

 

Az így munka nélkül maradtak három opció közül választhatnak, amelyet vagy elfogadnak, vagy nem. Közel 200 000 embert olyan szövetkezetek szívnak fel, amelyek az állam irányítása alatt álló cégek részei. Noha bizonyos juttatásokat illetően elhangzottak ígéretek, a fizetésük nem igazán fog emelkedni, kb. 20 dollárnak megfelelő pesot keresnek majd.

Az ország egyébként nagy bajban van, a Wikileaks által kiszivárogtatott adatok egyike megszellőztette, hogy az ország gazdaságilag akár össze is omolhat 2011-ben, ugyanis előreláthatólag nem fogja tudni fizetni a hatalmas mennyiségű adósságait. A három évvel ezelőtti, tripla hurrikáncsapás, majd a világgazdasági válság sem kedvezett, így csökkenteni kellett az import mennyiségét, illetve befagyasztották több külföldi befektető számláját. Az elbocsátások csak kezdeti lépések – a második fordulóban ismét 500 000 embertől válnak majd meg -, amelyektől a gazdaság fellendülését várják. A cél a privát szektor bővítése, és az állami csökkentése, hiszen rengeteg pénzt emésztett fel ezidáig.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr52564830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása