Alan Gross amerikai állampolgárt 15 év börtönbüntetésre ítélte a kubai bíróság pénteken. Grosst a kubai állam függetlensége és területi integritása elleni bűncselekmények elkövetése miatt ítélték el.

A havannai megyei bíróság szerint a tárgyalás során felsorakozatott bizonyítékok egyértelművé tették, hogy az amerikai férfi részese volt „az amerikai kormány Kuba elleni felforgató tervének”, melynek célja „a kubai forradalom rombadöntése” volt, olyan infokommunikációs rendszerek segítségével, amelyek a kubai hatóságok ellenőrzésén kívül álltak. A határozat szerint a 61 éves férfi elismerte, hogy az amerikai USAID nevű szervezet, „kihasználta, és manipulálta őt.”

Grosst, aki a Development Alternatives (DAI) munkatársaként dolgozott a szigetországban még 2009. december 3-án tartóztatták le kémkedés vádjával, miközben éppen számítógépeket, mobiltelefonokat és más elektronikai eszközöket osztott szét. Munkaadója szerint az eszközöket, amelyeket munkatársuk magával vitt az országba, egy ottani zsidó közösségnek szánták, ám az El Nuevo Herald szerint a megkérdezett zsidó közösségek tagadták ezt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr12740200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása