Fidel Castro egy tegnapi publicisztikájában nyíltan beszélt arról, hogy öt évvel ezelőtt betegsége miatt mondott le a pártfőtitkári posztról.

„Gondolkodás nélkül mondtam le állami és politikai kötelezettségeimről – többek között a pártfőtitkári pozícióról is -, miután megbetegedtem, és nem is kívántam visszavenni őket sem a 2006. július 31-i (pártfőtitkári) hatalomátadás után, sem részleges gyógyulásom után, noha sokan, nagyon kedvesen még így szólítanak.” – írja Castro abban a keddi cikkben, amelyet Barack Obama latin-amerikai látogatása kapcsán írt.

A 83 éves Castro 2008-ban adta át a vezetést fivérének Raúlnak, miután egészségi állapota miatt már nem tudta vállalni ezt a feladatot. Egy 2006-os belföldi járaton, előzetes vastagbélgyulladása következményeként belső vérzés lépett fel, amely majdnem az életébe került. Lábadozását követően is viszonylag aktív maradt, külföldi vendégeket fogadott, cikkeket írt, sőt a 84 éves exvezér azóta is hetente többször publikál. A Reflexiones del Compañero Fidel nevet viselő cikkeiben többnyire valamilyen aktualitás kapcsán elmélkedik Kubáról és a világról.

A Santiago de Chiléből egész Latin-Amerikához intézett beszédében, Obama külön kiemelte Kubát, és a demokráciának, illetve az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát. „Nem azért, mert az Egyesült Államok ragaszkodik hozzá, hanem mert a kubai nép megérdemli.” – mondta az amerikai elnök. Castro szokásához híven poétikusan és patetikusan reagált Obama megjegyzéseire
„Ha elnézett volna a jobb válla fölött, meglátta volna - mintegy árnyékként -, a Forradalom szimbólumát, azon a lázadó szigeten, amelyet hatalmas országa szertett volna, mégsem tudott lerombolni.” – írja Castro.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr412766808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása