Jimmy Carter háromnapos látogatása során beszélt az amerikai embargó szükségtelenségéről, meglátogatta börtönében a 15 évre ítélt Alan Grosst és még Fidel Castrora is maradt ideje.

Ő az egyetlen amerikai elnök, akiben volt elég merészség, hogy előhozza a Kubával való viszony javítását.” - nyilatkozott elismerően Fidel Castro Carterről. A 84 éves kubai exvezér egy, a Granmaban megjelent cikkében barátjának nevezte Jimmy Cartert, aki „egyedüliként tett lépéseket, hogy enyhítse a kubai népre mért gyalázatos blokádot, annak ellenére, hogy a körülmények nem voltak kedvezőek”.

A volt amerikai elnök az általa alapított Carter Központ képviseletében érkezett Kubába azért, hogy tárgyaljon a kubai vezetéssel a két ország viszonyának javításáról, illetve, hogy jobban megismerje a kubai gazdasági reformokat, és a kommunista párt áprilisi kongresszusának programját. A háromnapos látogatás során nemcsak Fidel Castroval, hanem öccsével, a jelenlegi elnökkel is találkozott. Raúl Castro hangsúlyozta, hogy kormánya kész tárgyalni Washingtonnal, de csak abban az esetben, ha egyenrangú partnerekként teszik ezt, tiszteletben tartva Kuba szuverenitását. Carter egyébként kubai szemszögből nézve igen szimpatikusan nyilatkozott, hiszen nemcsak az amerikai embargó megszüntetése mellett érvelt, hanem elmondta, szerinte le kellene venni Kubát arról a listáról, amelyen a terrorizmust pártoló országok szerepelnek.

Noha az út előtt Carter leszögezte, hogy nem Alan Gross miatt utazik a szigetországba, mégis meglátogatta őt kubai börtönében. A férfit egy hónapja ítélték 15 éves börtönbüntetésre „a kubai állam függetlensége és területi integritása elleni bűncselekmények” elkövetése miatt. A 61 éves Grosst 2009. december 3-án tartóztatták le kémkedés vádjával, miközben éppen számítógépeket, mobiltelefonokat és más elektronikai eszközöket osztott szét, a Developments Alternatives (DAI) munkatársaként. Carter elmondta, reméli, hogy Grosst minél hamarabb szabadon engedik, hiszen véleménye szerint ártatlanul zárták börtönbe. A látogatásról szűkszavúan csupán annyit mondott, hogy „nagyon jó volt”, majd egy újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem azért érkezett Kubába, hogy az USA nevében tárgyaljon arról, hogy esetleg Amerikai börtönben lévő kubai elítéltekre cseréljék Grosst.

Jimmy Carter a három nap alatt találkozott még a kubai ellenzék legismertebb személyiségeivel – Yoani Sánchez bloggerrel, a Szaharov-díjas Oswaldo Payával, a 75-ök csoportjának, illetve az Asszonyok Fehérben több tagjával – és Jaime Ortega bíborossal is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr622797444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása