Miután Fidel Castro lemondott párt első titkári posztjáról a Kommunista Párt VI. Kongresszusán, öccse vette át a helyét, akit a ranglétrán két hasonló korú politikus követ. Raúl Castro már a napokban is panaszkodott, hogy nem rendelkeznek szakképzett fiatalokkal a pártban, és ezt most a gyakorlat is alátámasztja.

Az elnököt az új leosztás szerint José Ramón Machado Ventura követi a párthierarchiában, őt pedig Ramiro Valdés. A nyolcvanas éveikben járó, forradalmat is megjárt aggastyánok a párt keményvonalas dinoszauruszainak számítanak, az így kialakult triumvirátus pedig nem éppen a vérfrissítés szellemében alakult ki. Raúl meg is jegyezte a napokban, hogy komoly gondokkal küzdenek az utódlást illetően, hiszen nem gondoskodtak tapasztalt, hozzáértő fiatalok képzéséről a pártban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hivatalos posztja szerint második titkár Machado Ventura eredetileg orvos végzettségű, a kubai egészségügyi rendszer egyik alapítója - hiszen 1960-67 között volt egészségügyi miniszter -, míg Ramiro Valdés belügyminisztersége után informatikai és kommunikációs miniszterként harcolt az internet restrikciójáért, és üldözte a szerény ám annál jelentősebb kubai blogoszférát. A két politikus veteránnak számít a pártban, és élvezik Castroék feltétlen bizalmát, sőt Fidellel a közös forradalmi múlt miatt kifejezetten baráti viszonyt ápolnak. „Érett és kellő tapasztalattal rendelkező helyettesek veszik át a stafétabotot.” – mondta róluk Raúl Castro.

A várakozásoknak megfelelően végül Fidel is megjelent a Kongresszuson, mintegy előkészítve a teljes visszavonulást. A beteg exvezér rendkívül gyengének tűnt, remegett, fiatal testőrök támogatták és figyelték minden mozdulatát. „Alig tudott artikulálni, és a könnyek közt figyelő és tapsoló jelenlevők tudták, hogy búcsújának főpróbáját látják.” – írja a kubai publicista, Gina Montaner.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr952845676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása