Két kubai ellenzéki bevarrta a száját és már egy hónapja nem vett magához élelmet, hogy így kampányoljon az emberi jogokért és Alan Gross szabadon engedéséért, írja az elmundo.es.

Addig, amíg nem kapunk valamilyen kedvező választ Alan Gross ügyét illetően, nem hagyjuk abba az éhségsztrájkot.” – nyilatkozta Vladimir Alejo Miranda. A 48 éves férfi társával, Angel Enrique Fernanádezzel már egy hónapja tiltakozik, és kijelentette, hogy az életüket is hajlandóak feláldozni az ügy érdekében.

Alan Gross amerikai állampolgárt a havannai bíróság márciusban ítélte 15 éves börtönbüntetésre, mert telefonokat és számítógépeket osztott szét a lakosság körében egy amerikai, a demokráciát elősegítő program keretein belül. A kubai hatóságok azonban nem nézték jó szemmel tevékenységét, és a vádak szerint az illegálisnak minősülő műholdas eszközök veszélyeztették a kubai állam integritását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azért követeljük Alan Gross szabadon engedését, mert az emberi jogok védelmezői vagyunk, nem számít, hogy milyen nemzetiségű az a személy, akit igazságtalanul börtönöztek be Kubában. Az egyetlen bűne az volt, hogy mobiltelefonokat, informatikai eszközöket és laptopokat hozott azért, hogy segítsen a kubaiakon.” – kelt Gross védelmére Fernández, aki elmondása szerint már azért is ült börtönben, mert a testét kormányellenes tetoválások borítják, köztük olyan, amely Fidel Castrot közönséges gyilkosnak nevezi. Miranda szintén igyekszik álláspontját külsőségekben kifejezni, a tetoválásokon kívül házát is kormányellenes feliratok díszítik.

Az ellenzék nem minden esetben homogén, Elizardo Sánchez, az Emberi Jogok Kubai Bizottságának elnöke szerint az éhségsztrájk ellenzéki körökben nem számít népszerű tiltakozási módnak, míg sokan felajánlották erkölcsi támogatásukat a két férfinak, addig mások nem nyújtanak segítséget, Sánchez szerint részben azért, mert nem ismerős személyek, másrészt azért, mert Alan Gross ügye „nem annyira vonzó”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr272870642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása