Az El Mundo spanyol napilap a napokban jutott Fidel Castro államtitoknak minősülő speciális diétájának a birtokába, amelynek megjelentetése után állítólag pánik tört ki a vezetés sorai között, és már el is kezdték az informátor(ok) felkutatását.

Fidel Castro Itáliából hozatott, kiváló minőségű, makrobiotikus diétájához passzoló táplálékokat fogyaszt, annak érdekében, hogy javítsák az egészségi állapotát. A speciális étrendet – amelyet már három éve követ - egy havannai orvostudományi központban, az Instituto Finlayban állították össze, hogy orvosolják azokat az egészségügyi problémákat, amelyek a rák kezelésének hatására alakultak ki nála.” – írta az elmundo.es az Universo Increíble nyomán.

A taoista filozófiára épülő makrobiotikus diéta a testi-lelki-szellemi egyensúlyt állítja középpontba, amelyben nagy szerepet tulajdonítanak a táplálkozásnak is. Az étrend általában olyan jin és jang csoportba tartozó ételeket tartalmaz, amelyek rostban gazdagok, zsírban szegények, emellett sok idénygyümölcsből és zöldségből, gabonaféléből, növényi fehérjéből és kevés húsból áll. Célja többek között az egészség javítása és a betegségek visszafordítása, gyakran alkalmazzák rákbetegségek kiegészítő kezeléseként is, bár a neve elhallgatását kérő forrás nem erősítette meg, hogy Castro rákban szenved. Étrendjét azonban megosztotta az újságíróval: a volt vezér állítólag alig fogyaszt állati eredetű fehérjét, legfeljebb egy kis halat, napi rendszerességgel eszik zöldséglevest, barnarizst, retket, hagymaféléket, párolt zöldségeket, sushit, szezámmagot, extraszűz olívaolajat, vöröslencsét, japán gombaféléket, mindezt pedig leginkább japán zöld teával öblíti le. A gondosan válogatott, Olaszországból konténerekben hozatott bio ételek segítik az emésztését, erősítik az immunrendszerét és segítik felépülését.

 

A diéta kiszivárgása állítólag hisztériát váltott ki Kubában, hiszen, mint minden más ami Fidel Castro civil életéhez kapcsolódik, ez is államtitoknak minősül. A forrás szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal katonai szárnya már el is kezdte a nyomozást az Instituto Finlayban, és minden lehetséges eszközzel igyekeznek megtalálni az informátort vagy informátorokat. A hatóság emberei a napokban már el is kezdték a számítógépeken lévő adatok összegyűjtését, hogy megtalálják azt a forrást és útvonalat, amelyen keresztül kiszivárgott az információ. A katonai jelenléttel az elmundo.es szerint a megfélemlítés a céljuk, illetve tudomásuk szerint aktiválták a munkahelyi besúgó hálózatokat is, így megkezdődhetnek a feljelentések. „Gyakori módszer még az elbocsátással való fenyegetőzés is.” – ám Roberto Hernández del Llan, volt kubai nemzetbiztonsági vezető szerint ez csupán a kezdet. „A későbbiekben a családtagokat és közeli ismerősöket is kihallgatják majd, vagyis mindazokat, akik birtokában lehettek ilyen típusú információnak.” – állítja a már Miamiban élő férfi, majd hozzátetette, hogy amikor a múltban Fidel Castronak sürgős műtéti beavatkozásra volt szüksége, az orvosi személyzetet és az ápolókat lényegében bezárták a kórházba. Azokban az esetekben, amikor engedélyt kaptak arra, hogy hazalátogassanak, mindig elkísérte őket egy rendőr, aki vissza is szállította a személyzet tagjait az intézménybe, akik azt a parancsot kapták, hogy senkinek semmiféle információt nem árulhatnak el Fidel Castro hogylétét illetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr72878609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása