Guillermo Fariñas kubai ellenzéki ismét éhségsztrájkba kezdett. A pszichológus végzettségű újságíró a kormány ellen tüntet, ugyanis szerinte a vezetés tehet a közelmúltban elhunyt, Juan Soto haláláról.

„Pontosan 12:00-kor éhségsztrájkba kezdtem. Követelem, hogy a kormány büntesse meg azokat az embereket, akik megölték Juan-t, illetve hagyják abba az ellenzékiek inzultálását.” – nyilatkozta tegnap Fariñas santa clarai otthonából az El Mundo-nak, majd hozzátette, hogy a végsőkig kitart, és egészen addig nem vesz magához ételt, amíg a kubai kormány nem tárgyal vele egyenrangú partnerként. A Szaharov-díjas férfinak nem ez az első akciója, 2010-ben 135 napig protestált ily módon, szintén egy másik ellenzéki, Orlando Zapata Tamayo halála miatt, és a még börtönben lévő politikai foglyok szabadon engedéséért. Akkor sikerrel járt, hiszen sokak szerint az ő általa gerjesztett nemzetközi nyomás is segített abban, hogy 52 foglyot szabadon engedtek.

Juan Wilfredo Soto Garcíát ellenzéki források szerint május elején négy rendőr verte meg annyira, hogy néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A férfi egy santa clarai parkban kiabált kormányellenes jelmondatokat, mire állítólag a négy rendőr ütlegelni kezdte. A kormány tagad, a hivatalos orvosi jelentés szerint Soto García hasnyálmirigy-gyulladás, illetve veseelégtelenség következtében halt meg. Családja is kitart a kormány verziója mellett, ám több ellenzéki is beszámolt arról, hogy a rendőrség ilyen esetekben olyan nyomást gyakorol az egész családra, hogy a megfélemlítettek nem mernek eltérni a hivatalos verziótól.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr402960023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása