Harlem vagy Havanna?

2011.08.03. 13:37

„Késekkel, pisztolyokkal felszerelkezve járnak Havanna utcáin. Szerencsére még nincsenek AK-47-eseik, vagy hasonló kaliberű fegyvereik, de erőszakosságuk miatt a fiatalokból álló bandák nagy veszélyt jelentenek a kubai társadalomra.” – írja blogján Iván García.

A bandatagok általában 17 és 25 év közötti, problémás családi háttérrel rendelkező fiatalok, akik hamar kiesnek az iskolából – annak ellenére, hogy Kubában a forradalom egyik vívmányaként valóban a legszegényebbek is eljuthatnak az egyetemig -, dolgozni pedig nincs kedvük. Noha a Havannában élő García szerint a bűnözés mértéke a fővárosban nem hasonlítható a Cracasban vagy Rio de Janeiroban tapasztaltakhoz, de ezen az úton haladva, hamar utolérhetik a dél-amerikai országokat. Manapság már nem számítanak ritka látványnak a szórakozóhelyeken késekkel, borotvapengékkel, szikékkel vagy éppen pisztolyokkal felfegyverkezett tinédzserek.

Bejáratott módszereik, és helyszíneik vannak, fő áldozataik a klubokból késő éjszaka távozó fiatalok, részegek, és természetesen a turisták. Nemcsak a pénzt, vagy a drága telefonokat viszik el, hanem a márkás ruhákat is, „egy Nike edzőcipőt vagy egy Messi mezt is képesek ellopni”.

„Van bennük egyfajta gyűlölet-kultúra, aminek sok oka van: a társadalom nemtörődömsége, a szegénység, és a pokoli életkörülmények. Hozzászoktak, hogy erőszakkal oldják meg a problémáikat. A rendőrség pedig képtelen megfékezni őket.” – írja a blogger. A jövőt tekintve pedig még ennél is borúlátóbb, hiszen a bandák száma valószínűleg sokszorosára nő majd a gazdasági válság hatására, amely 22 éve sújtja Kubát.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr573122728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goluboyvagon 2011.08.17. 09:55:46

Yoani Sanchez is éppen erről a problémáról írt nem is olyan régen a blogjában "State of Fury" címen. Ami pedig ennél is szomorúbb, hogy a hatóságok úgy gondolják, ha nem hozzák nyilvánosságra ezeket az eseteket, akkor meg nem történtnek tekinthetőek.

www.desdecuba.com/generationy/?p=2624
süti beállítások módosítása