A Foreign Policy napokban közzétett listája szerint Raúl Castro a negyedik legveszedelmesebb diktátor a világon. Mindeközben ellenzékiek egy csoportja demokratikus választások megtartására szólítja fel a kormányt.

„A Castro testvérek ötvenkét éve tartó uralma után az emberek kezdenek magukhoz térni.” - írta a nívós szaklap cikkében B.N. Ayittey ghánai újságíró, a Free Africa alapítvány vezetője, aki a mind gyakoribb kormányellenes tüntetések miatt véli úgy, hogy a kubai nép hosszú álomból kezd felébredni.

Míg Raúl Castro tavaly huszonegyedikként végzett, idén épp, hogy csak lecsúszott a dobogóról. Olyan kollégák előzték meg, mint a szudáni Omar al-Bashir, az iráni Mahmud Ahmadinezsád, és az ugandai Yoweri Museveni. A tavalyi jellemzés szerint Castro, „intellektuális szemtengelyferdülésben” szenved, hiszen nem akarja tudomásul venni, hogy a kubai forradalom elavult, kudarcot vallott, és nem teljesíti a nép vágyait.
A napokban a belső ellenzék is kifejezte nemtetszését, a Szaharov-díjas Oswaldo Paya csoportja nevében szabad választások megtartására szólította fel Raúl Castro kormányát, mert „egyértelmű, hogy a kubaiak valódi változásokat akarnak”.

„A változások lényege a szabadság, a jogok és a megbékélés. Lehetséges a béke és igazságosság megteremtése, ám ezt csak akkor lehet bizalmi légkörben megtenni, ha tiszteletben tartják az állampolgárok jogait, nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is.” – írta a Kubának, valamint az egész világnak címzett üzenetében Payá, a keresztény felszabadítási mozgalom (MCL) vezetője.

Az MCL 2002-ben a Varela tervvel vált ismertté, amelynek keretein belül mintegy 25 000 aláírást gyűjtöttek össze, majd petíciót nyújtottak be az Országgyűlésnek, demokratikus és emberi jogokról tartandó népszavazás kiírására. Noha a kubai parlamentnek ki kellett volna írnia a népszavazást – hiszen az alkotmány szerint 10 000 aláírástól már kötelesek ezt megtenni - figyelmen kívül hagyta a kezdeményezést, az Európai Parlament azonban Szaharov-díjjal jutalmazta Payát 2002-ben.
„Adják vissza a népnek az őt megillető jogait, tartsanak szabad választásokat új törvények alapján, hogy az emberek gyakorolhassák a hatalmat.” – fejezte üzenetét Paya.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr233233099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása