Albert Santiago Du Bouchet az ellenzékiek alkotta 75-ök csoportjának egyik tagjaként sok éves börtönbüntetést követően tavaly telepedett le Spanyolországban. Az ismerősök szerint szabadsága ellenére nem tudta feldolgozni a vele történteket és a száműzetést.

Du Bouchet szerdán akasztotta fel magát Las Palmas de Gran Canariában, halálának híréről a 75-ök csoportjának egy másik tagja, Juan Carlos Herrera Acosta tudósított Facebook profilján, írja az El Nuevo Herald.

„Egyelőre még nem ismertek az okok, csupán annyit tudunk, hogy nem érezte jól magát. A száműzetés fájdalmas dolog, Kubában élő családjának pedig különösen, akiket mélyen megrendített ez a szomorú eset” – írta az Egyesült Államokban élő Herrera Acosta, akit Du Bouchet fia és felesége értesített a történtekről.

A 75-ök csoportja olyan értelmiségiekből áll, akik kritikusak a rendszerrel szemben, sokan közülük íróként, újságíróként tevékenykednek. A kormány 2003-ban egy intenzív letartóztatási hullám során letartóztatta őket, sokukat több évtizedes börtönbüntetésre ítélték. Sok esélyük nem volt a szabadulásra, de két évvel ezelőtt, a spanyol kormány, a kubai katolikus egyház és a kubai vezetés között létrejött megállapodás következtében sorra szabadon engedték őket, több más fogollyal egyetemben. Az ellenzékieket akkor választás elé állították: vagy azonnal elhagyják az országot és Spanyolországba utaznak – a börtönből egyenesen a repülőtérre szállították őket -, vagy az országban maradnak, de ez esetben speciális státuszt kapnak, amelynek értelmében büntetésüket csupán felfüggesztik, vagyis bármikor ismét visszatoloncolhatók a börtönbe. A kormány intézkedését sokan kritizálták, mondván a spanyolországi letelepedés nem más, mint száműzetés, hiszen nem lehet tudni, hogy aki így döntött – a többség - mikor térhet vissza Kubába.

Azóta is sokan panaszkodnak az ott élők közül, hogy nem találják a helyüket, Kubába látogatóba sem térhetnek vissza, de a legnagyobb problémát a megélhetés jelenti. A spanyol kormány kezdetben támogatta őket, de a disszidensek szeretnének elhelyezkedni, ám ez papírok nélkül nem megy, az adminisztráció pedig lassan halad. Voltak, akik úgy nyilatkoztak, hogy hálásak a spanyoloknak, de utólag rossz döntésnek vélik az elmenetelt.

Du Bouchet művészettörténészként végzett, majd a ’90-es években csatlakozott az ellenzékhez. A Habana Press független hírügynökség vezetője volt, amikor propaganda terjesztéséért és hatósági közeg megsértéséért elítélték. Tavaly ő volt az utolsó újságíró, akit kiengedtek a börtönből, 2011 áprilisában érkezett meg Spanyolországba a családjával.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr334368019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása