A Raúl Castro nevével fémjelzett reformok keretein belül közel félmillió, az állami szektorban dolgozó ember elbocsátását tervezik 2011 első harmadára, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb teret adnak a magánvállalkozásoknak Kubában, hogy alternatívát nyújtsanak a munka nélkül maradóknak. A hivatalos orgánumnak számító Granma hasábjain azonban azt írják, hogy az állam nem hagyja cserben a munkavállalókat.

„Az állam fenntartja azt a szándékát, hogy megvédje mindazokat, akik a leépítések következtében vesztették el a munkájukat. Senkit sem hagyunk magára, viszont egy biztos: dolgozni kell…megvédjük a munkaképeseket, anélkül, hogy gazdaságilag megterhelnénk az államot.”  - írják a Kommunista Párt lapjában. De mit is jelent a védelem?

A tervek szerint a reformok következtében állásukat elvesztettek munkanélküli segélyért folyamodhatnak, előző munkájuk és annak időtartama függvényében. Az első hónapban a fizetésük 100%-át kapnák meg, a következőben a 60%-át, de csak akkor, ha legalább 10-19 év munkaviszonnyal rendelkeznek. Ha ennél többel, akkor akár öt hónapig is járhat a 60%-os fizetés. Aki közel fél év múltán sem dolgozik, kivételes, extra segélyhez folyamodhat.

A gazdaság fellendítése, és a félmillió munkanélküli elhelyezése érdekében az állam utat nyitott a privát szektornak, így mintegy 178 különböző területen engedélyezik a kisvállalkozások beindítását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr702421342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása