Az áprilisi kongresszusig tartó vitasorozatot indított el a kormány, annak érdekében, hogy minél inkább körüljárják a reformokat és a jelen gazdasági helyzetet. Raúl Castro mindenkit a véleménye hangsúlyozására buzdított.
 

Az államfő hétfőn hangsúlyozta, hogy a diszkrepancia jó, „hiszen ebből következnek a legjobb megoldások” majd arra bátorította a kubai népet, hogy ne tartsanak eltérő véleményük kifejezésétől. Tette mindezt nem sokkal azután, hogy meggyújtotta az első Hanuka gyertyát, melyet élőben közvetített az állami televízió.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség után Castro rövid beszédet tartott a reformokról, örömtelinek értékelve a jelenlegi helyzetet, hiszen „a vonat már elindult”. Ezzel arra a vitasorozatra utalt, amely december 1-én kezdődött, és a Kommunista Párt áprilisi kongresszusáig tart majd, témái pedig a gazdasági reformok lesznek.
 

A héten már meg is tartották az elsőt, egy havannai szivargyárban, ahol a munkások hangsúlyozták, hogy támogatják a reformokat, azonban frusztrálja őket a fejlődés hiánya, és az, hogy alul vannak fizetve.
„Az a gond, hogy a gazdáknak szánalmasan keveset fizetnek a terményekért, és nekünk is a munkánkért…ez tiszteletlenség” – mondta egy szivargyári munkás, az egyfolytában jegyzetelő pártfunkcionáriusoknak. Hozzá hasonlóan a legtöbben az alacsony állami fizetésekre és magas árakra panaszkodtak, egy olyan gazdaságban, amelyet 90%-ban még mindig az állam irányít.
 

Egy másik, az El Mundonak névtelenül nyilatkozó résztvevő szerint az elmélet jó, de a nagy kérdés az, hogy a változások miként fognak megvalósulni, ha ugyanazok viszik véghez, akik már egyszer oda juttatták az országot, ahol most tart. „Nekik megvannak a saját érdekeik” – tette hozzá.
 

„Fél kiló disznóhús 35 pesoba, vagy még annál is többe kerül a piacon. Ezzel szemben én 15 pesot keresek egy nap.” – mondta Octavio Hernández – akinek az előbb említett fizetése kicsivel több mint fél eurónak felel meg - az árak mellett a minőséget és az állami piacokon fellelhető kis választékot kritizálta.
Annak ellenére, hogy a reformjavaslatok többségét majd csak a kongresszuson fogadják el, sokak megvalósítását már elkezdték.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr572506174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása