Guillermo Fariñas, az idei Szaharov-díj kitüntetettje nem kapta meg a szükséges iratokat és engedélyeket, amelyek segítségével elutazhatott volna Strasbourgba, a díjátadó ceremóniára. Az újságíró nem a jelenlegi elnököt, hanem Fidel Castrot teszi ezért felelőssé.
 

Az Európai Parlament által adományozott, gondolat-szabadságot hirdető díjat októberben ítélték oda az ellenzéki Fariñasnak, aki évek óta harcol a kubai diktatúra ellen, nem csak szavakkal, de szimbolikus tettekkel – éhségsztrájkok sorozatával – is.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután megtudta a hírt, rögtön elindította a kiutazás engedélyeztetéséhez szükséges folyamatot, ám ez „elhúzódott”, így nem lehetett ott a díjátadón. A kiutazási engedély megszerzéséhez szükséges külföldi meghívólevelet már több mint két hete elküldték az Unió részéről, ám a kubai hatóságok, elmondásuk szerint egyelőre nem kapták meg.
 

Fariñas az általa aggastyánnak nevezett Castrot okolja a történtekért, aki „azt gondolja, hogy Kubában mindenki rabszolga”. Noha a két testvér ugyanannak a modellnek a híve, van köztük különbség. „Raúllal üzletelni nem ugyanolyan, mint Fidellel, mivel Raúl csapatban dolgozik, Fidel viszont csak parancsokat oszt.” – nyilatkozta telefonon az El Mundonak. Véleménye szerint, ha utazása az előbbin múlott volna, akkor esetleg megkapta volna az engedélyt, mivel Raúl talán hallgatott volna azokra a tanácsokra, melyek szerint Fariñas útjának tilalma még ennél is rosszabb fényt vet a kubai kormányra.
 

Noha az Európai Parlamentet nem érte váratlanul a az ellenzéki távolléte, mégis nagy felháborodást keltett. Jaroslaw Walesa, Lech Walesa, a Szolidaritás mozgalom egykori vezetőjének fia, több képviselő bevonásával megalapította a Friends of Free Cuba csoportot. Ennek tagja Pablo Zalba spanyol néppárti képviselő is, aki szerint „ha Guillermo Fariñas nem utazhatott el, az azt jelenti, hogy Kubában nem változott semmi.

"Az, hogy félszáz politikai foglyot szabadon engedtek a katolikus egyház közbenjárásának hatására, majd azonnali hatállyal kirúgták őket az országból, nem hiszem, hogy elég ahhoz, hogy a kubai rendszer lazulásáról beszéljünk, illetve, hogy az EU változtasson az álláspontján.” – írta blogján Zalba.
A pszichológus végzettségű újságíró Irma Santost jelölte meg a díj átvevőjének, aki férjével együtt sokat harcolt Kuba szabadságáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr602524879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása