A kubai születésű, de venezuelai állampolgár volt CIA ügynök Luis Posada Carriles peréhez most folyik az esküdtszék kiválasztása az Egyesült Államokban. Noha a közvélemény Castro-ellenes merényletekkel, és a ’90-es évek kubai turisztikai központjait célzó terrorcselekményekkel is vádolja, a hivatalos vádak szerint hazudott amerikai kormányhivatalnokoknak arról, hogy miként került az Egyesült Államokba.
 

A 82 éves Posada Carriles akkor bukott le, amikor politikai menedékjogot kért az USA-ba, ám amikor a hivatalnokok arra voltak kíváncsiak, hogy hol és hogyan jutott be az országba, a kubai-venezuelai azt válaszolta, hogy a határ Matamaros (Mexikó) és Bronswille (Texas) közötti szakaszán lépett be. Azonban a hatóságoknak állítólag bizonyítéka van arra, hogy a férfi hazudik, és papírok nélkül érkezett az országba még 2005-ben, méghozzá egy La Santrina nevű csónak fedélzetén, amely Mexikóból Miamiba szállította a férfit, más kubaiak társaságában. Két évvel később ezért indítottak ellene eljárást. Pár hónappal később azonban ezt érvénytelenítette Kathleen Cardone bírónő, mondván, hogy a kihallgatás során a bevándorlási hivatal emberei tisztában voltak vele, hogy Carriles nem tesz eleget azoknak a követelményeknek, amelyek által megkaphatná az állampolgárságot. Egy későbbi fellebbezés hatására azonban 2009-ben ismét érvénybe lépett az ügy.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az esküdtszék kiválasztása már folyik Texasban – amelyen egyébként Carriles is részt vett-, ehhez 130 embert hallgatnak meg, akiknek többek között Kuba és az Egyesült Államok viszonyáról is megkérdezik a véleményüket. A szelekciós folyamat után megkezdődhet az ügy, amelyben a férfi 11 váddal néz szembe, többek között csalással, peres ügy akadályozásával, hamis eskütétellel és hamis vallomással.
Az indulatok már most is nehezen fékezhetők, tüntetők egy csoportja gyülekezett azelőtt a szálloda előtt, ahol Carriles megszállt Texasban, majd amikor kilépett, hogy elinduljon a bíróságra, a tüntetők árulónak és gyilkosnak nevezték. Ugyanakkor egy kubai disszidensekből álló, miami székhelyű szervezet azt nyilatkozta az Efe spanyol hírügynökségnek, hogy a szervezet tagjai látják el Carriles védelmét, nehogy a dolgok kontrollálhatatlanná váljanak.
 

Az ANSWER (Act Now to Stop War and Racism) nevű amerikai szövetség is a tüntetők között volt. Sőt, tiltakozó akciójuk keretein belül színre vitték az esetet, előadásukban Carriles gyilkosságért és terrorizmusért felelt, hiszen feltételezések szerint több merényletben is részt vett Kubában, sőt állítólag ő a felelőse annak az 1976-os bombarobbantásnak, amely 76 áldozatot követelt egy repülőgép fedélzetén. Az ANSWER vezetője, Brian Becker felháborodását fejezte ki, amiért a feltételezett terrorista csupán „hazugságokért” áll bíróság elé, amikor szerinte bizonyítékok vannak arra, hogy Carriles volt a felbujtó a repülőgép-merényletben, sőt részt vett különböző turisztikai központok elleni merényletsorozatban is. Ennek során egy turista életét vesztette 1997-ben.

A férfi egyébként már elismerte felelősségét, egy, a New York Timesnak adott interjúban, még 1998-ban. Ezt bizonyítékként, az újságírót, Ann Louise Bardachot pedig tanúként fogják meghallgatni majd az eljárás során.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr292594554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása