Alejandrina García de la Riva, a Damas de Blanco csoport egyik tagja jelentett be, hogy már 12 napja éhségsztrájkot tart, írja az elmundo.es. Az asszony így tiltakozik ellenzéki férje jogtalan fogva tartása ellen.
 

„Hála Istennek egyelőre jól érzem magam!” - mondta egy videóban, amelyet az egyik leghíresebb kubai blogger, Yoani Sánchez töltött fel a youtubera. Akciójával férje szabadon engedését szeretné elérni, amelyet már hónapokkal ezelőtt megígért a kubai kormány.

Férje, Diosdado González Marrero is tagja annak a 75 ellenzékinek (Grupo de los 75), akiket 2003 tavaszán börtönöztek be, ellenzéki tevékenységük miatt. 2010 nyarán, a spanyol kormány és a kubai katolikus egyház közbenjárásának hatására, a kubai kormány ígéretet tett 52 fogoly szabadon engedésére. A politikai foglyoknak választaniuk kellett, hogy Spanyolországba utaznak, vagy pedig Kubában maradnak. Az előbbi lehetőség magában rejti, hogy mindaddig nem térhetnek vissza Kubába, amíg a jelenlegi rendszer létezik, míg az otthon maradók speciális státuszt kapnak, amely értelmében nem törlik el büntetésüket, csupán felfüggesztik. Tehát azon kívül, hogy bármikor „visszahívhatók”, nem biztos, hogy nyugodt, inzultusmentes mindennapokat élhetnek.
 

A csoport azon tagjai, akik Spanyolországot választották, már régóta szabadon élnek, viszont azok közül, akik a Kubában maradás mellett döntöttek, tizenegyen még mindig börtönben vannak, köztük Alejandrina García férje is. Az asszony nyilvánvaló okok miatt úgy érzi, becsapták őket.
 

„A férjem szabadon bocsátását követelem, amelyre már ígéretet tettek. Mégpedig egy olyan megegyezés értelmében, amely a kubai katolikus egyház, a spanyol és a kubai kormány között jött létre.” Férjét - aki egy rabtársával együtt egyébként csatlakozott felesége éhségsztrájkjához -, az Amnesty International ún. lelkiismereti fogolynak nyilvánította. A terminust a ’60-as évek óta használja az emberi jogi szervezet, és olyanokra alkalmazzák, akiket meggyőződésük, bőrszínük, szexuális orientációjuk, vallási nézeteik, életstílusuk, vagyis nem erőszakos cselekedetek miatt börtönöztek be.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr722650424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása