Múlt vasárnap egy kisebb kormánypárti tömeg zárta gyűrűjébe a fehérbe öltözött asszonyokat szokásos vasárnapi összejövetelük után, majd pedig órákon keresztül nem hagyták őket szabadon távozni. Fidel Castro és Che Guevara képeit a kezükben tartva kiabáltak kormánypárti szlogeneket, és szidalmazták az asszonyokat Havanna Vedado negyedében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2006-ban Szaharov-díjat is nyert Damas de Blanco csoport szokásos vasárnapi útját tette meg Havannában. A politikai elítéltek feleségeiből és nőrokonaiból álló szervezet vasárnaponként békés felvonulást tart a fővárosban, nevükhöz híven fehér ruhában menetelnek, gyakran virágcsokrokkal a kezükben. 2003 óta minden héten így tesznek, ugyanis 8 éve, az azóta Fekete tavasznak nevezett időszakban a kormány 75 ellenzékit tartóztatott le a hivatalos ideológiától eltérő véleményük hangoztatása miatt.

Múlt héten, a vasárnapi mise után, hirtelen egy több mint száz fős kormánypárti tömeg fogta közre a mintegy 20 asszonyt, a rendszert, és a forradalmat éltető szlogeneket kiabálva, majd szidalmazni kezdték a nőket, árulónak, féregnek és bérenceknek nevezve őket. Mivel az AP hírügynökség tudósítása szerint ez órákig tartott, az asszonyok a földe ültek, és időnként a kezükkel „L” betűt (libertad, vagyis szabadság) formálva válaszoltak nekik.

 
Úgy tűnik az akció alaposan elő volt készítve, ugyanis számos környező utcát elzártak a forgalom elől, illetve a közelben két mentőautó is készenlétben állt.
Mindez egy nappal azután történt, hogy a kubai állami televízióban felfedtek két titkosügynököt, akik beépültek az ellenzék sorai közé, és többek között a Damas de Blanco csoportot illették a legkeményebb szavakkal, azzal vádolva meg őket, hogy „az Egyesült Államok bérencei”.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr702704716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása