Ramón Muñoz felmászott egy lakóház tetejére, és onnan kiabált kormányellenes jelszavakat, miután feleségét - aki az Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport tagja – egy békés tüntetés közben megtámadták a kormány emberei, majd pedig társaival együtt letartóztatták.

„Az állandó elnyomás és a megtorlások teljesen elkeseredetté tettek minket.” – nyilatkozta a minap Sonia Garro az El Mundo munkatársának egy utcai fülkéből, miközben elmondása szerint a távolból épp két rendőr figyelte. Férjét az dühítette fel, hogy az asszonyt és három társát mintegy 50 tagot számláló, feldühödött csőcselék támadta meg a minap. Sonia és az Asszonyok Fehérben – a politikai foglyok nőrokonaiból álló szervezet – tagjai fehér lepedőket lobogtattak Havanna belvárosában, amelyre olyan tiltakozó mondatokat írtak, mint „Elég legyen a politikai elnyomásból” vagy „Büntessék meg Juan Wilfredo Soto García gyilkosait”. Utóbbival egy közelmúltban elhunyt férfira céloztak, akit az ellenzék egybehangzó állítása szerint rendőrök vertek halálra, miután egy santa clarai parkban kormányellenes jelmondatokat kiabált.

A nőkre a „Gyors válasz brigád” nevű kormány által fizetett, az ellenzékiek támadására kiképzett csoport támadt rá. Az ütlegelés után letartóztatták az asszonyokat, majd különböző kapitányságokra szállították őket. Mikor Sonia férje tudomást szerzett a történtekről úgy érezte nincs vesztenivalója, és folytatja a tiltakozást, azt, aminek ő és felesége is az életüket szentelték. Ekkor mászott fel egy ház tetejére, és adott hangot véleményének: „Szabadság! Éljen a Szabad Kuba!” „Le Castroékkal!” „Elég ebből a diktatúrából!” – kiabálta az elkeseredett férfi.

Mindkettőjüket már többször letartóztatták – Ramón egy évet ült börtönben -, de egyre kevésbé bírják a nyomást. Sonia férje azt mondja, ha a helyzet nem javul, nem hagyják abba mihamarább az ellenzékiek üldözését és családja zaklatását, felakasztja magát egy fára Havanna belvárosában.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr712927354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása