Négy kubai férfit fogott el az Egyesült Államok parti őrsége az amerikai partok közelében múlt héten. A fiatalok egy lopott csónakkal menekültek el Kubából – írja az elmundo.es.
„Segítsenek a fiamon, kérem, vigyék őket az Egyesült Államokba.” – mondta egy telefonos interjúban a 21 éves Alexis Hernández édesanyja. „Ha visszaküldik Kubába, akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak, de az is lehet, hogy kivégezik őket, mint ahogy azt már más esetekben is megtették.” – nyilatkozta egy másik szülő, a 20 éves Mario Luis Pérez édesapja, akinek félelme nem egészen alaptalan, hiszen 2003-ban három férfit kivégeztek, miután egy csónak elrablása után ugyanígy próbálták meg elhagyni az országot.

„Csütörtökön találkoztak, felszálltak a hajóra, szétszedték a radarberendezést, majd útnak indultak.” - nyilatkozta egy floridai televíziócsatornának Grisel Ibarra, egyikük képviselője. A bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvédnő elmondta, hogy a menekültek közül ketten kötelező katonai szolgálatukat töltötték, így könnyen hozzájutottak a csónakhoz. A menekülteket elfogásukat követően Guantanamóba szállították, pedig ha elérik az amerikai partokat, esélyük lett volna menedékjogot kérni, ugyanis a „wet feet-dry feet” értelmében mindazok a kubai állampolgárok, akiket a két ország közötti nyílt vízen fognak el, visszaküldenek az anyaországba, azokat viszont, akik viszont elérik az amerikai partokat, befogadják, később pedig politikai menedékjogot is kérhetnek. Ibarra ettől függetlenül kérvényezte, hogy az Egyesült Államok fogadja be őket, vagy küldjék egy harmadik országba, mivel Kubában már követelik, hogy kiadják a férfiakat, akiket kalózkodással vádolnak.

Az Egyesült Államok parti őrsége szerint tavaly október óta mintegy 365 kubai állampolgárt fogtak el a floridai partok közelében, háromszor annyit, mint az azt megelőző bő fél évben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr412964627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása