Péntek hajnalban szabadon engedtek egy kémkedéssel vádolt kubai férfit az Egyesült Államokban. René González Llort 13 évet töltött börtönben, és egyike az ún. Ötök Csoportjának, akiket Kubában hősként emleget a rezsim, Amerikában azonban közönséges kémeknek tartják őket.

Gonzálezt 1998-ban tartóztatták le, mert a Piros Darázs nevezetű kubai kémhálózat tagja volt, amely az Egyesült Államok kormánya szerint amerikai hadi felszerelések, valamint az USA-ban élő kubai ellenzék után kémkedett. A péntek hajnalban jó magaviselete miatt feltételesen szabad lábra helyezett férfi négy társa még börtönben van.

A kubai oldal a fentiekkel teljesen ellentétes álláspontot képvisel, és minden vádat cáfol. A kormány szerint az ügynökök csupán az ellenzék szélsőséges szárnyait figyelték meg, mert azok terrorista cselekményeket terveztek, valamint bűncselekményeket követtek el. A PUND elnevezésű amerikai székhelyű kubai ellenzékiekből álló csoportot drogkereskedelemmel vádolták, majd a bíróság el is ítélte tagjait, mindebben pedig nagy szerepe volt Gonzáleznek is, mivel állítólag az ő információinak köszönhetően ütött rajta a csoporton az FBI. Miután a Piros Darázs öt tagját 2001-ben elítélték, a kubai kormány állami kitüntetésben részesítette a férfiakat, akiket azóta is hősként emleget a hivatalos kánon.

Van azonban öt másik személy, akikről egyáltalán nem beszélnek. Tizenhárom éve, 1998 szeptemberében összesen tíz kubai ügynököt tartóztatott le az FBI, ám közülük öten hajlandóak voltak együttműködni az amerikai hatóságokkal, így mindössze négy és fél év börtönbüntetésre ítélték őket, amely letöltése után szabadon távozhattak, ám a feltételezések szerint bevonták őket a tanúvédelmi programba, így ma már senki nem tud róluk. A kubai kormány nem is szívesen említi őket, ellentétben a másik öt ügynökkel, akik nem voltak hajlandóak együttműködni az USA-val. Közülük hármat – Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero, Ramon Labañino - életfogytiglani szabadságvesztésre, René és Fernando Gonzálezt pedig 15 és 19 év börtönbüntetésre ítélték. Előbbi egyelőre nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, hiszen csak feltételesen van szabad lábon, ám a kubai kormány már kifejezte aggodalmát, mivel úgy érzik González nincs biztonságban Amerikában, pláne, ha Floridában marad. Azonban a férfi ügyvédje, Phil Horowitz mindenkit biztosított arról, hogy védence akár Alaszkában vagy Hawaiion is letelepedhet. Az El Mundo információi szerint a férfi egy év után térhet haza Kubába. A dolog érdekessége, hogy bár González kubai származású, az Egyesült Államokban született, családja csak 1960-ban költözött vissza Kubába, mindezek ellenére az USA nem kezelte állampolgáraként a férfit az ügyben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr313290530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása