Laura Pollán, az Asszonyok Fehérben vezetője tragikus hirtelenséggel, szívmegállás következtében vesztette életét pénteken. Bár a hét elején állapotán a javulás jelei mutatkoztak, szervezete nem bírt el egy vírusos megbetegedéssel.

A Szaharov-díjas Asszonyok Fehérben csoport alapítója 63 éves korában hunyt el a havannai Calixto García kórházban, miután szervezetét megtámadta egy ismeretlen eredetű vírus. Pollánt múlt héten szállították kórházba, ugyanis légzési nehézségekre panaszkodott, állapota súlyos volt, végig az intenzív osztályon kezelték. A helyzetet cukorbetegsége és magas vérnyomása is tovább súlyosbították, ráadásul az ismerősök a kórházi ellátást sem tartották kielégítőnek, ennek ellenére a család és az ismerősök néhány nap elteltével optimistán nyilatkoztak. Bár az orvosok még ekkor sem tudták, hogy pontosan milyen vírus támadta meg az asszony szervezetét, állapotán a lassú javulás jelei mutatkoztak. Pénteken azonban az egyik legismertebb kubai blogger, Yoani Sánchez közölte először Pollán halálának hírét egy Twitter üzenetben, majd később lánya is megerősítette a hírt. Földi maradványait elhamvasztják, majd pedig Manzanilloban helyezik végső nyugalomra.

„Óriási fájdalom ez a számomra. A testvérem, a barátnőm volt. Egy szeretettel teli nő, aki az egész életét a politikai foglyok szabadságának szentelte. A harc azonban folytatódik. Laura ugyan már nem lesz velünk személyesen, de lélekben mindig velünk marad.” – mondta Beta Soler, az Asszonyok Fehérben új vezetője.

A mai nap már a virrasztásról szólt, amely nem ment teljesen zavartalanul, ugyanis az El Nuevo Herladnak nyilatkozó ellenzékiek szerint az állambiztonság emberei is megjelentek a virrasztáson, és az Asszonyok Fehérben három tagját le is tartóztatták.

Laura Pollán 2003-ban, az ún. Fekete Tavaszt követően alapította a mozgalmat, miután a kormány egy letartóztatási hullám keretén belül 75 ellenzékit zárt börtönbe. Az értelmiségiekből álló csoport tagjait több éves ill. évtizedes börtönbüntetésre ítélték, amelyre reagálva alakult meg a politikai foglyok nőrokonaiból álló Asszonyok Fehérben, amely azóta is minden héten békésen tüntet Havanna utcáin. Miután – a spanyol és a kubai kormány, valamint a kubai katolikus egyház között létrejött megállapodás eredményeként – idén az utolsó foglyot is szabadon engedték, aki egykoron a 75-ök csoportjához tartozott, a nők az emberi jogok tiszteletben tartásáért, és az azóta bebörtönzött politikai foglyok szabadon engedéséért tüntetnek tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr493306004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goluboyvagon 2011.10.16. 05:21:17

Köszönöm a gyors és hiteles tudósítást. Sajnos ismét szegényebb lett a világ egy nagyon jó és bátor emberrel.

Itt van egy bejegyzés Yoani Sanchez-től: 'Parte medico de Laura Pollan: hemoglobina 9, glicemia 8,3 temperatura 38 C, infeccion por dengue tipo 4."

Szerintem, ez alapján, az orvosok tudhatták, hogy milyen vírussal állnak szemben. A dengu láz gyakori trópusi betegség arrafelé.

goluboyvagon 2011.10.16. 05:24:52

Köszönöm a gyors és hiteles tudósítást. Sajnos ismét szegényebb lett a világ egy nagyon jó és bátor emberrel.

Itt van egy bejegyzés Yoani Sanchez-től: 'Parte medico de Laura Pollan: hemoglobina 9, glicemia 8,3 temperatura 38 C, infeccion por dengue tipo 4."

Szerintem,ez alapján, az orvosok tudhatták, hogy milyen vírussal állnak szemben. A dengu láz gyakori trópusi betegség arrafelé.
süti beállítások módosítása