Szerdán kiengedték a 75-ök csoportjának utolsó, még börtönben lévő tagjait, ezzel lezárult az a tavaly július óta tartó folyamat, amelynek során 52 politikai bebörtönzöttet engedtek szabadon a spanyol kormány és a kubai katolikus egyház közbenjárásának hatására.

Félix Navarro és José Daniel Ferrer a Grupdo 75, vagyis a 75-ök csoportjának azon tagjai, akik utoljára hagyhatták el a kubai börtönt, ahol nyolc éve raboskodtak.
2003 tavaszán – amelyet azóta Fekete tavaszként emlegetnek – 75 értelmiségit tartóztattak le, ellenzéki, ún. forradalomellenes tevékenységük miatt. Többségüket több évtizednyi börtönbüntetésre ítélték, így 2010-ben még 52-en voltak börtönben a csoportból. Ekkor hosszas tárgyalásokat követően, a kubai vezetésnek sikerült megegyezni a spanyol kormánnyal, illetve a mediátori szerepet betöltő kubai katolikus egyházzal, így ígéretet tett arra, hogy novemberig elengedik a foglyokat.

Amikor ez megkezdődött, ajánlatot tettek az elítélteknek, hogy Spanyolországba kívánnak-e utazni, vagy Kubában maradnak. Akik az előzőt választották, azokat gyakorlatilag a börtönből egyenesen a repülőtérre szállították. A kormány ezen ajánlatát egyébként sokan kritizálták, száműzetésnek nevezve azt, hiszen az ellenzékiek nagy valószínűséggel a közeljövőben nem térhetnek vissza hazájukba. Az ő ügyük azonban simán ment ahhoz képest, ami a Kubában maradókra várt. Egyrészt az ő szabadon bocsátásuk maradt a végérére – sokan, sokkal a kitűzött határidő után hagyhatták csak el a börtönt -, másrészt egy speciális státusz fejében engedték csak el őket, amelynek értelmében büntetésüket nem törölték el, csak felfüggesztették, így bármikor visszahívhatók.

Összesen negyvenen utaztak Spanyolországba, és tizenketten maradtak Kubában.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr322769600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása