Az El Mundo spanyol napilap havannai tudósítóját múlt héten vitték el lakásáról a kubai hatóság emberei, majd többórás kihallgatás következett, amely során többször is megfenyegették. Végül 48 órát kapott arra, hogy elhagyja az országot.

„Múlt csütörtökön az állambiztonság négy ügynöke jelent meg reggel hét órakor a Havannában bérelt lakásomban, majd megparancsolták, hogy öltözzek fel, és szedjem össze a dolgaimat. Szerettem volna telefonálni, ám ezt is megtiltották, majd elvették mindkét telefonomat és az útlevelemet is.” - mesélte Carlos Hernando spanyol újságíró, akit öt órán keresztül hallgattak ki a kubai hatóság emberei, miután forradalomellenességgel vádoltak meg. A férfi, aki azóta már hazatért, 8 hónapja tartózkodott Kubában, és írta onnan tudósításait. Elmondása szerint már hónapok óta megfigyelték, és nem érti miért pont most csaptak le rá. Bűne az volt, hogy akkreditáció nélkül végezte újságírói tevékenységét, rövidfilmet készített Guillermo Fariñasról - a kubai ellenzék ikonikus alakjáról -, illetve egy olyan stúdióban vett fel lemezt, amelyet államellenesnek minősítettek. Az ellenzékkel ápolt baráti kapcsolatai – Claudia Codelo blogger és Iván García újságíró – szintén nem segítették ügyét.

A 35 éves újságíró még a kihallgatásra való indulás előtt kért egy aszpirint a házinénitől, aki mint később megvallotta, erős nyugtatót adott neki. Ezek után további ügynökök csatlakoztak az előbbiekhez, majd egy garázsba szállították Hernandot, ahol felszólították, hogy adja át minden holmiját. Átszállították egy másik helyiségbe, ahol két civil ruhás ügynök belekezdett az öt órán át tartó, fenyegetésektől sem mentes kihallgatásba.

„Alan Gross amerikai állampolgárt 15 évre zártuk börtönbe. Te is a kubai állam ellensége vagy. Ha nem működsz együtt, bíróság elé állítunk, majd pedig börtönbe zárunk.” – kezdte egyikük. „Ha tényleg újságíró vagy, miért nem akkreditáltattad magad a Nemzetközi Sajtóközpontban? És miért nem készítettél interjút senkivel a kommunista pártból?” – folytatta a másik. Hernando erre csak annyit válaszolt, hogy nem látta értelmét az akkreditációnak, hiszen tudvalevő, hogy olyan médium nem kap engedélyt, amelyik a vezetéssel nem megegyező nézeteket vall. Majd hozzátette, hogy szívesen készítene interjút Raúl Castro elnökkel, ám az egyik ügynök biztosította róla, hogy erre soha nem kerülhet sor.

A kihallgatás még órákig folyt, különös tekintettel kubai kapcsolataira, hiszen a spanyol újságíró sok ellenzékivel ápol baráti viszonyt. „Minek készítettél interjút Guillermo Fariñasszal, hiszen ő egy bolond?” – kérdezte egyikük. Fariñas nem véletlenül tyúkszeme a kubai vezetésnek, hiszen a pszichológus végzettségű, ám újságíróként tevékenykedő ellenzéki megtörhetetlennek látszik. Életét arra tette fel, hogy a demokráciát és az emberi jogok tiszteletben tartását hirdesse Kubában. A nemzetközi figyelmet sorozatos éhségsztrájkokkal hívta fel magára, legutóbb 134 napig nem vett magához élelmet, nem sokkal ezután készített vele interjút az El Mundo újságírója. Fariñast már számtalanszor vették őrizetbe, és zárták börtönbe, de tántoríthatatlannak tűnik.

Öt órán keresztül záporoztak a kérdések szünet nélkül, a végén már Hernando kedvenc focicsapata iránt is érdeklődtek az állambiztonságiak. Végül közölték vele, hogy 48 órája van elhagyni az országot, különben börtönbe zárják. Érdeklődésére, miszerint ezek után nemkívánatos személynek számít-e Kubában, vagy visszatérhet-e még, azt válaszolták, hogy ez csak tőle függ. „Ha jól viselkedsz, és jókat mondasz rólunk, ha hazaértél Spanyolországba, akkor megengedjük, hogy vissza gyere.” Ezek után hazakísérték, visszaadták iratait és telefonjait. Miután bekapcsolta őket, újságíró barátai, Ivan García és Claudia Codelo egyből felhívták, hogy érdeklődjenek hogyléte felől. Mindkét hívás 20 másodperc után megszakadt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr982825347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása