A Kommunista Párt VI. Kongresszusán ma szavaznak a párttitkár személyéről, és a Központi Bizottság tagjairól, ám az elnök szerint nagy gond, hogy nem képeztek ki megfelelő utódokat a párton belül.

„A cél a szocializmus folytonosságának és állandóságának a biztosítása, az ország gazdasági fejlődése és a népesség életszínvonalának emelése.” - áll abban a közleményben, amelyet a kommunista párt adott ki, miután a vezetés tegnap megszavazta a szocialista modell aktualizálását célul kitűző gazdasági reformokat. A Raúl Castro reformjaiként is ismert intézkedésekről már hónapok óta tud a kubai és a nemzetközi közvélemény, sőt egy részüket már el is kezdték foganatosítani, ám hivatalossá csak a Kongresszusi jóváhagyással váltak.

Az új modell alapján elismerik és igyekeznek serkenteni a külföldi befektetéseket, az állami szektor hátrébb húzódik és zöld utat kapnak a privát vállalkozások, engedélyezik a lakásvásárlást, és a jegyrendszert is eltörölhetik. Ez csak a reformok egy része, hiszen sok intézkedést még nem ismertettek.

A Kongresszuson ma döntenek a párttitkár személyéről – valószínűleg Raúl veszi át testvére posztját - és a Központi bizottság tagjairól is. Tehát most választják meg a vezetés következő generációját, ám az elnök is beismerte, hogy az utódlásra nem készültek föl. „Kénytelenek vagyunk szembenézni annak a következményeivel, hogy nem képeztünk ki olyan utódokat, akik kellő tapasztalattal és érettséggel rendelkeznek az új és bonyolult feladatok elvégzéséhez, amelyek a párt, az állam és a kormány életében felmerülhetnek.” – mondta Raúl Castro.

 

 

Testvére Fidel várhatóan teljesen visszavonul, hiszen párttitkári posztjáról is lemond, így már csak az „eszmék katonája” marad, ahogyan magát a napokban nevezte. „Megígértem önöknek, hogy az eszmék katonája leszek, és ezt a feladatot még el tudom látni.” – írta egyik publicisztikájában Fidel Castro.

A kommunista párt utolsó kongresszusát - amelyet hivatalosan ötévente kellene megrendezni - utoljára 1997-ben tartották meg. Gina Montaner kubai származású újságíró, az El País publicistája szerint a sokéves kihagyás oka, az országban nagyon erősen érzékelhető frusztráció, amely részben a lakosság felől érkezett, részben pedig a párton belülről, és ezzel maga Fidel Castro is tisztában volt. Az elmúlt években sok híve várt nagyszabású reformokat az addigra leszerepelt rendszertől, amelyek azonban nem érkeztek meg, így Castro jobbnak látta nem bolygatni a dolgokat egy kongresszussal, ám most minden jel szerint megérett az idő a reformokra és a kongresszusra is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr92839286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása