A Kommunista Párt VI. Kongresszusa után három héttel, újabb reformtervezet látott napvilágot: ezentúl akár azt is engedélyezhetik a kubaiak számára, hogy turistaként külföldre utazzanak. A bejelentés Kubában az év hírének számít, ám számos kérdést vetett fel a helyiekben.

Én ugyan soha nem fogok tudni külföldre utazni. Honnan szedem elő rá a pénzt? Még Varaderot sem ismerem. De ettől függetlenül jó, hogy azok, akiknek van rá keretük utazhatnak.” – mesélte Alfonso, egy havannai nyugdíjas Ivan García kubai bloggernek.

A „Forradalom és a Párt gazdasági és szociális irányvonalai” nevet viselő gazdasági reformcsomag egyes pontjairól – pl. privát vállalkozások, vagy banki hitelek felvételének engedélyezése, ingatlanok és gépkocsik adásvétele - már hallhatott a nagyközönség, azonban tegnap hozták nyilvánosságra a csomag 313 intézkedésből álló végleges változatát, amelyet a kommunista párt legutóbbi kongresszusán fogadtak el. Ennek egyik eddig nem ismert pontja szerint tanulmányozni fognak „egy olyan típusú politikát, amely lehetővé tenné a kubaiak számára, hogy turistaként külföldre utazzanak”.

Jelenleg rengeteg pénzzel és papírmunkával jár, ha egy állampolgár külföldre kíván látogatni, de ezt csak és kizárólag az teheti meg, aki konkrét céllal, egy konkrét személyhez utazik. Tehát a szükséges dokumentumok egyike a meghívólevél, amelyet az a személy küld – vásárol - a fogadó országból, akihez a kubai fél utazik. Szükséges még a fogadó ország által kiállított érvényes vízum is, ezek után kaphatja meg a kiutazási engedélyt, amelyet a köznyelvben csak fehér lapnak neveznek. A reformtervezetben nem említik a fehér lap eltörlését, így érdekes kérdés, hogy a turistautak – ha a meghívólevelet esetleg el is törlik - szintén ennyi hercehurcával járnak-e majd a jövőben.

A jelenlegi bizonytalanság miatt a helyiek kissé szkeptikusak a hírrel kapcsolatban, hiszen amellett, hogy a lehetőségnek örülnek, számos kérdés egyelőre megválaszolatlan.

Kik kapják meg az engedélyt? Mindenki, beleértve az ellenzékieket is? A fogadó országok minden esetben megadják majd a vízumot?” – tette fel a sok kubait foglalkoztató kérdéseket egy ügyvédnő. Ezek különösen aktuálisak, hiszen az egyik leghíresebb blogger, a kubai mindennapokat megörökítő Generación Y több nemzetközi díjat is bezsebelt szerzője, Yoani Sánchez múlt héten más sokadszorra nem hagyhatta el az országot, eddig összesen tizenöt alkalommal tagadták meg tőle a kiutazást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iván García, az El Mundo kubai tudósítója szerint ez a lehetőség csupán az elitet célozza meg, így fő haszonélvezői miniszterek, bizalmi emberek és vállalkozók lesznek. Egyes hírek szerint a baráti országokba – az ALBA tagországaiba, vagyis Kubán kívül Venezuela, Bolívia, Dominika, Ecuador, Nicaragua, Antigua és Barbuda illetve Saint Vincent és a Grenadine-szigetek– viszonylag olcsó utazási csomagokat terveznek, amelyek akár népszerűek is lehetnek a kubaiak körében. „Mindegy, hogy Quito, La Paz, vagy Caracas az úti cél. Ha mindez igaz, spórolni fogok.” – lelkesedett egy optimista fiatal. Az anyagiak azonban valóban akadályt jelenthetnek a többségnek, hiszen a havi kereset - amely 20 amerikai dollárnak felel meg - nemhogy egy utazáshoz, de még a bőséges és kiegyensúlyozott étrendhez sem elég.

Az új körülmények megkönnyíthetik a disszidálást is. „Rómában, Madridban vagy Párizsban nagyítóval fogják vizsgálni, hogy minden kubai turista felszáll-e a visszafelé tartó járatra.” – véli Tania Quintero, egy Svájcban élő kubai újságíró, majd hozzátette, hogy ez utat nyithat az Egyesült Államokban való letelepedéshez is, amely sok kubai számára a végső úti cél. Egy 1966-os törvény értelmében ugyanis minden kubai állampolgár, aki 366 napot az államokban tölt, automatikusan megkaphatja a letelepedési engedélyt. „A turistautak nagy vonzerővel rendelkeznek mindazok számára, akik legálisan akarnak letelepedni az északi szomszédainknál. Kubai családok tömegei élnek egymástól elszakítva már ötven éve.” – tette hozzá Quintero.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr772894552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása