Még az év vége előtt megkezdődhet az autók és lakások adásvétele Kubában. A kommunista párt áprilisi kongresszusán elfogadott reform az új törvények kihirdetésekor azonnal életbe léphet, adta hírül a hivatalos pártlap.

A Raúl Castro nevével fémjelzett reformok közül talán az egyik leginkább várt intézkedés a gépkocsik és ingatlanok adásvételének engedélyezése, hiszen mintegy fél évszázada nem volt erre lehetőség az országban – csupán a cserét engedélyezték, így papíron senki sem volt tulajdonosa otthonának. Az új törvények értelmében a kubai állampolgárok illetve a tartósan ott élő külföldiek azonban nemcsak, hogy továbbra is elcserélhetik ingatlanjaikat, hanem szabadon kereskedhetnek azzal, illetve adományozhatnak és örökölhetnek is lakásokat. Az ügyletek is egyszerűbbé válnak, egy jegyző előtt történik az adásvétel, és az adó befizetése is, ám egy személy csak egy ingatlant birtokolhat, illetve a tulajdonosok köréből kizárják a nem rezidens státuszú külföldieket, illetve kubaiakat. Bár az emigránsok nem birtokolhatják az ingatlant, átruházhatják azt valamilyen családtagra, ám ennek is szigorú szabályai vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Azok a lakások, amelyek olyan kubai személyek birtokában vannak, akik végleg elhagyták az országot, átruházhatók a jelenlegi vagy volt házastársra, illetve negyedfokú vérrokonságot igazolni tudó családtagokra is, abban az esetben, ha öt éven keresztül együtt éltek a tulajdonossal.” – írja a Granma.

Az ingatlanok mellett, a gépkocsik adásvételét is engedélyezik, tekintet nélkül annak márkájára, modelljére, vagy évjáratára. Ez azért rendkívül újszerű, mert eddig csak azokkal az autókkal lehetett kereskedni, amelyeket 1959 előtt gyártottak, ezek közül szinte mindegyik amerikai gyártmányú old timer volt. Ezen kívül sokan vannak azok, akik még 1990 előtt munkájuknak köszönhetően szovjet gyártmányú autókat kaptak cégüktől, most ők is eladhatják ezeket bármelyik kubai állampolgárnak, vagy rezidens státuszú külföldinek. Noha az új autók ritka madárnak számítanak a szigetországban - és eddig csak kiváltságosok: művészek, sportolók, orvosok juthattak hozzá külföldi munkájuk során -, az új törvénynek köszönhetően már ezeket is bárki megveheti, akinek van rá pénze, sőt egy ember több autót is birtokolhat. Az emigránsok a gépkocsik esetében is élhetnek a családtagra való átruházás lehetőségével.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr953037029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása