Az első kubai nemi átalakító műtéten átesett nő felmondott munkahelyén, mert főnöke, Raúl Castro lánya nem nézte jó szemmel, hogy élettársa ellenzéki.

„Véleménykülönbségre, és a magánéletembe való beavatkozásra hivatkozva adtam be a felmondásomat. Ezelőtt soha nem volt semmilyen politikai problémám.” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak Wendy Iriepa, aki abban a szexuális neveléssel foglalkozó központban (CENESEX) dolgozott, amelynek vezetője Mariela Castro. Az élelmezési részlegen dolgozó Iriepa munkájához az is hozzátartozott, hogy „előkóstolja” Castro ételeit, illetve átnézze a neki küldött ajándékokat.

A 37 éves nő volt az első, aki ingyenes nemi átalakító műtéten esett át Kubában. Ezt a lehetőséget egyébként egykori főnökének köszönhette, hiszen az ő nevéhez fűződik az az intézkedés, amelynek értelmében ingyenesek az ilyen típusú operációk a szigetországban. Iriepa a közelmúltban több interjút is adott nemzetközi médiumoknak, amelyben nagyon hálásan nyilatkozott jótevőiről, köszönetet mondott a kormánynak és Marielanak, hogy támogatták és tiszteletben tartják jogait, amelyek közel sem terjednek ki mindenkire, hiszen a műtéten át nem esett férfiak számára tilos a női ruha viselése, és ezért bírságolnak is a rendőrök.

Wendy Iriepa

Raúl Castro lányáról kevesen tudják, hogy szexológusként dolgozik, melegjogi aktivista, és idén májusban ő szervezte meg a havannai melegfelvonulást. Aktivizmusának azonban úgy tűnik, vannak politikai határai, hiszen Iriepa szerint Castro nem nézte jó szemmel, hogy élettársa, Ignacio Estrada ellenzéki. Pedig a férfiként született Iriepa veteránnak számított a központban, régóta dolgozott Castro irányítása alatt, gyakran vett részt az LMBT közösség rendezvényein.

Noha Mariela Castro a kubai viszonyokat tekintve igazi élharcosnak számít - évek óta küzd az apja és nagybátyja által is szított diszkrimináció ellen, a melegek közti bejegyzett élettársi kapcsolatért - többen megvádolták azzal, hogy kisajátítja a mozgalmat, ráadásul mindezt a kormány szájíze szerint teszi, kiszorítva a politikailag – így a CENSEX-től is – független csoportokat. Az általuk június 28-án rendezett büszkeség menetén – amelyen többen is kifejezték ellenzéki álláspontjukat - Mariela Castro nem is vett is részt, ugyanis szerinte „ilyen fajta megmozdulásra nincs szükség Kubában”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr953081714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása