Kubában virágzik az illegális lottóbiznisz, egy korántsem veszélytelen tevékenység. Mégis rengetegen adják a fejüket illegális szerencsejátékra, hiszen egy negyven dolláros nyeremény mesebeli vagyonnak minősül.

Napi szinten legalább ötven kliensem van, ezzel 250 kubai pesót keresek, ami 10 dollárnak felel meg. Lottóárusként most annyit keresek egy nap, mint anno nővérként vagy felszolgálóként egy hónapban.” – meséli az El Mundo riporterének a María Hernández álnév mögé bújó asszony, míg családjával a buszra várnak. A hétvégét a tengerparton töltik, amely ritka alkalom a család életében, hiszen az ilyen vakáció luxusnak minősül. A mostani alkalmat az előző napi, 1 000 pesós lottó nyereményből finanszírozzák.

A témában járatosak joggal kapják fel a fejüket: lottó Kubában? Hiszen ott 1961 óta tiltja a törvény! De ahogy sok minden más – pl. a prostitúció vagy a tv-antenna bérlés -, úgy a szerencsejáték is virágzik a feketepiacon, így rengeteg kubai játszik nap mint nap. Mivel az országban nem engedélyezett a játék, az amerikai lottón játszanak a nyerni vágyó kubai állampolgárok. A María Hernándezhez hasonló lottóárusok azok, akik az amerikai lottószelvényeket árulják a keresetüket imigyen kiegészítő kubaiaknak. „A Cash 3 és a Play 4 műsorok lottóin játszunk. A húzás minden nap délben és este 8 órakor történik.” A szelvényáruson kívül két kulcsfigurája van a lottóbiznisznek, a bankár és a közvetítő. Előbbi biztosítja az anyagi hátteret, vagyis, hogy a kifizetések rendben megtörténjenek, a közvetítő pedig összeköti a bankárt a szelvényárussal. A kockázatos üzlet nagy diszkréciót igényel, így a lottóárus szinte soha sem találkozik a bankárral, Hernández sem látta még soha a „főnökét”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szelvényárusítás nem veszélytelen tevékenység, és a hatóságok szinte utaznak az árusokra, akiket komoly pénzbírsággal sújtanak, ha elkapják őket üzletelés közben. „A rendőrök naponta járőröznek, hogy elkapják a szerencsejátékban utazókat. A mi esetünkben a bírság akár 1 000 kubai pesora is rúghat. De ez egyre ritkább Havannában, a hatóságok is tudják, hogy milyen kritikus az ország gazdasági helyzete, és, hogy szükségünk van az ilyen kiskapukra.” Hernández tehát nem fél, ráadásul jóban van a környékbeliekkel is, „nem hiszem, hogy bárki feljelentene”. Annak ellenére, hogy a kockázatos lottó biznisz biztos jövedelmet jelent a családnak, nem tervez hosszú távra. „Nagyon nehéz itt az élet. A hétvégét a tengerparton töltjük, de nem tudjuk mikor lesz még egy ilyen alkalom. Legfeljebb akkor, ha ismét nyerünk a lottón.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr683313115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása