A Nobel-díjas írónő egy mexikói lapnak adott interjúban fejtette ki, hogy nem érti olyan latin-amerikai írók kommunista törekvéseit, mint Gabriel García Márquez, aki évtizedek óta támogatja Fidel Castrot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

García Márquez esete is olyan, amit nem értek. Politikusként egyszerűen nem értem őt. Ezt a Fidel Castro iránti hűséget, amely annak ellenére töretlen, hogy mi történik Kubában. Kár érte.” – nyilatkozta a Proceso nevű lapnak Müller, mielőtt a Guadalajaraban rendezett Nemzetközi Könyvvásárra – amelynek idei vendége Németország - utazott volna. A 2009-es Irodalmi Nobel-díj nyertese ettől függetlenül elismerően nyilatkozott a szintén Nobel-díjas Márquezről, hiszen, mint kiemelte, a Száz év magány, vagy a Pátriárka alkonya számára is meghatározó művek, mert a képekkel teli mágikus realizmus nyelvezete fontos része a román kultúrának is.

A Berlinben készült interjúban az írónő egy néhány évvel ezelőtti latin-amerikai körútjáról is megemlékezett, amelynek során több vitája is volt egyes baloldali írókkal. „Valós kommunizmus iránti vágy élt bennük. Egyszerűen nem értettem. Csak annyit mondtam nekik, hogy ez nem alternatíva. Ugyanaz a pár cipő, csak az egyik a jobb, a másik a bal lábra való.” – mesélte a Ceausescu rendszer alatt tiltólistára került román származású írónő, aki 1987 óta Németországban él.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr493401431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása