A kubai kormány állítólag új migrációs törvényen dolgozik, amely az eddigieknél sokkal könnyebbé tenné az országba való ki- és beutazást.

„Mélyreható és radikális migrációs reformot fogunk életbe léptetni az elkövetkező hónapokban, hogy véget vessünk az eddigi korlátozásoknak” – mondta Ricardo Alarcón, a parlament elnöke egy interjúban, írja az El Nuevo Herlad.

Az elmúlt időszakban időről-időre felröppent egy-egy ilyen törvénytervezet híre, így nem tudni, hogy a mostani állításnak mekkora hitelt lehet adni, az viszont biztos, hogy nagy szükség volna egy ilyen lépésre. Mintegy 50 éve már, hogy a szigetországban élőknek igen nehéz procedúrát jelent az országból való kiutazás. Mindenekelőtt hatósági engedélyre van szükség, amelyet nem minden esetben egyszerű megszerezni, és kemény összegek kifizetésével is jár. Egy olyan országban, ahol az átlagfizetés 20-24 amerikai dollár körül mozog, egy kiutazási engedély 150 dollárba kerül. A külföldön élő kubaiaknak szintén vízumra van szüksége a beutazáshoz – a kérvény elbírálása során sokat nyom a latba a politikai státusz –, és ezt nem tehetik meg, csak kubai útlevéllel. Hiába élnek több évtizede külföldön és rendelkeznek a kubai mellett más állampolgársággal, csak a kubai útlevelükkel utazhatnak vissza az országba, amelyet kétévente meg kell újítani, mintegy 200 dollár ellenében. Alarcón szerint ilyen feltételek mellett is közel félmillióan utaznak Kubába minden évben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A politikus szerint nagy változáson mentek keresztül az emigránsok tömegei. Ma már véleménye szerint nem beszélhetünk politikai menekültekről, sokkal inkább gazdasági emigránsokról. „Ma már gazdasági elvándorlásról van szó, amelynek keretén belül az emberek igyekeznek békés kapcsolatot ápolni hazájukkal. Családjuk, barátaik még itt élnek, ezért ezek az emberek nem vágynak másra, mint stabilitásra. Ez az új valóság, a migrációs politikánk alapos megreformálásához vezet. Bizonyos szabályokat módosítanunk kell, másokat el kell törölnünk” – nyilatkozta Alarcón, aki azért védelmébe vette az eddig oly jól bevált állapotokat, mondván, a mostani törvényeket nem véletlenül léptették életbe évtizedekkel ezelőtt, ugyanis meg kellett védeni az országot a „terrorizmus” és az agyelszívás rémétől. „Meg kell említeni, hogy országunk súlyos terroristakampány áldozata volt 1959 és 1997 között, amelynek felelőse nem más, mint az Egyesült Államok. Részben a kubai emigránsok tehetők felelőssé a minket ért többezer terroristatámadásért, amelyek 3487 ember életét követelték, és további 2099 embert sebesítettek meg igen komolyan” – utalt arra a többezer terroristatámadásra, amelyről a kubai kormányon kívül a világ többsége még csak nem is hallott. Az értelmiség kivándorlása azonban valóban nem újdonságszámba menő dolog, számos orvos, mérnök hagyta el az országot a jobb élet reményében. Elsősorban az USA-ba, hiszen több olyan törvény is van, amelynek köszönhetően még ha illegálisan érkeznek is, hamar letelepedési engedélyt kaphatnak, és státuszuk legálissá válik.

Alejandro Armengol író és politikai elemző szerint egy ilyen lépés amellett, hogy egyértelműen pozitív volna, komoly következményekkel járna. A Miamiban élő nagyszámú emigráns csoport számára az első olyan legális lépés volna afelé, hogy komolyan részt vegyenek a kubai gazdaságban. Nemcsak pénzküldeményekről, vagy rendszeres hazalátogatásokról van szó, hanem arról, hogy a döntés legalizálná, hogy számos olyan ember térjen haza, akik évtizedek óta az Egyesült Államokban élnek. Ez a jelenség az elemző szerint már most is létezik, csak limitált formában. Bár érdekes volna tudni, arra nem tért ki, hogy milyen okból térnek vissza az említett nyugdíjasok, akik annak idején a jobb élet reményében hagyták el az országot, ám azóta a helyzet sokkal rosszabb lett. Hozzátette, hogy egy ilyen reform újabbaknak is utat nyithatna, amelyek nyomán az emigránsok komoly tőkét fektetnének be az országban. „Ez a csoport egyre inkább gazdasági hatalomnak kezdene számítani, sőt politikainak is, még ha csak korlátozott formában is.”

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr854453274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása