Lazítsunk?

2010.07.20. 17:28

 Míg a kubai bíboros, Jaime Ortega Washingtonban lobbizik az embargó lazításáért, addig a Spanyolországba érkezett volt politikai foglyok arra kérik az Európai Uniót, hogy ne lazítsanak a Kubával szembeni követelményeken, maradjanak az úgynevezett „közös állásponton”.

 

Néhány napja derült ki az elpais.com oldalán, hogy még a kubai állammal kötött egyezség bejelentáése előtt, Jaime Ortega június végén Washingtonba utazott, hogy tájékoztassa az amerikai oldalt a kubai tervekről. Az utazás célja - melyet a kubai kormány is támogatott – az volt, hogy megerősítsék az Egyesült Államokat abban, hogy ideje engedni az embargó szigorából.

 

Az amerikai álláspont szerint pozitív mindaz, ami történik, azonban nem akarják elsietni az embargóval kapcsolatos döntést, és addig nem kívánnak tenni semmit ezügyben, amíg be nem bizonyosodik, hogy a rabok szabadon bocsátása mögött komoly szándékok állnak, és demokratikus keretek között zajlanak. Éppen ezért az USA nem fogadja el, ha a hozzájuk érkező szabadon engedett ellenzékieket a börtönből egyenesen az országba szállítják.

 

„Úgy véljük, hogy a szaabdon engedett raboknak kellene döntenie

arról, hogy Kubában kívánnak-e maradni, vagy esetleg más országba utaznának. Ha valamelyikük kívánsága az volna, hogy az Egyesült Államokban telepedjen le, igényelhetné ezt a havannai kirendeltségünknél (United States Interest Section Havana).” – mondta egy, az amerikai Külügyi Hivatalnál dolgozó magas rangú hivatalnok .

 

Az Amerikai Kongresszus egyébként tárgyalásokat folytat arról, hogy az amerikai turisták ismét utazhassanak Kubába. Az USA kormánya egyelőre nem zárkózik el ettől a lehetőségtől, de további politikai lépéseket várnak Kubától, így a döntési folyamat még kezdeti stádiumban van.

 

Eközben a Spanyolországban lévő hajdani politika foglyok arra szólították fek az Európai Uniót, hogy ne lazítson a Kubával szembeni követelményein, és tartsanak ki a „közös  állásponton”.

 

„A kubai kormány nem tett olyan lépéseket, amelyek egyértelművé tennék a demokrácia felé fordulását.” – kezdte a tízenegyből tíz ellenzéki által aláírt közlemény felolvasását madridi szállásuk kapujában Ricardo González. Kiemelte továbbá, hogy spanyolországi útját nem szabad a kubai kormány jószándékú tetteként értelmezni, mivel ez egy diktatúra  elkeseredett lépése, hogy visszaszerezze a hitelét.

 

Kubában is hasonlóan vélekednek. A Damas de Blanco csoport múlt vasárnap ismét felvonult a fővárosban, ahol hangot adtak aggodalmuknak a foglyok szabadon bocsátásának körülményeit illetően.

 

„Véleményem szerint az, hogy a rabokat a börtönből egyenesen a repülőtérre szállítják nem más, mint széműzés. Még egy napot sem kapnak arra, hogy elbúcsúzhassanak a Kubában maradó családtagjaiktól.” – mondta vezetőjük, Laura Pollán.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr442164156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása