Spanyol külügyminisztériumi források szerint azok a foglyok, akik szabadon engedésük után nem kívánnak spanyolországi - ahogy sokan nevezik - „száműzetésbe” vonulni, és a Kubában maradást választják, speciális státusz mellett megtehetik ezt. Elméletileg szabadon élhetnek, ám az ügyüket nem tekintik lezártnak. Kuba úgy érzi, hogy ezzel teljesíti az általa ígérteket.

Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter New Yorkban találkozott kubai kollégájával, Bruno Rodríguezzel, aki egy másfél órás tárgyalás során tájékoztatta őt a kubai kormány szándékairól, adta hírül az elmundo.es.

Az eredeti megállapodás szerint négy hónapot kapott az állam arra, hogy a Grupo 75 minden egyes tagját szabadon engedje. A határidő október végén jár le, eddig összesen 36 személyt engedtek szabadon. Moratinos - a Közös Álláspont felfüggesztésének élharcosa - szerint Kuba ezzel a lépéssel már bizonyított, most az EU-n van a sor.

Vele szemben sokan épp a ellenkezőjére buzdítanak. Oswaldo Payá ellenzéki, a Damas de Blanco csoport, illetve maguk a szabadon bocsátott foglyok többsége is azt mondja, hogy még nincs itt az ideje annak, hogy az EU engedményeket tegyen Kubának. Az amnesztia csupán egy hosszú folyamat első lépése kell, hogy legyen, ugyanis a vezetésnek van mit bizonyítania.

Hiszen 2003 tavaszán azért zártak börtönbe 75 embert, mert nem egyezett a véleményük a vezetésével, és ennek hangot is adtak . Hét évet ültek embertelen körülmények között, most szabadon engedik őket  - a Kubában maradókra ki tudja mi vár, állítólagos szabadság ide vagy oda -, és mindezek után valóban gesztusokat kéne tenni Kuba irányába?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr632327187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása