A kubai gazdaságnak már csak 2-3 éve van hátra, részben a világgazdasági válság, és a külföldi adósságok fizetésképtelensége miatt, írja az elmundo.es, a Wikileaks által kiszivárogtatott adatokra hivatkozva.

A borús jövőképet Venezuela és Kína után a legnagyobb befektető országok- Franciaország, Japán, Spanyolország, Brazíla, Olaszország és Kanada – Havannában tartózkodó diplomatái vázolták fel egy összejövetelen.

Az olasz fél szerint Kuba 2011-ben fizetésképtelenné válhat, a kínai diplomáciát pedig egyre inkább dühíti a karibi ország merevsége, a Kína külföldi befektetésekre irányuló
modelljének kubai alkalmazása körüli vitáról nem is beszélve.

"Azok a strukturális átalakítások, amelyek megkönnyítenék a centralizált kommunista gazdaság transzformációját nem történnek meg, miközben Raúl Castro kormánya döntésképtelenül tördeli a kezét, mivel tart a rég esedékes változtatások politikai következményeitől”- foglalta össze a februári beszélgetés lényegét egy amerikai diplomata.

A hivatalos álláspont szerint az amerikai embargó, és a tavalyi hurrikánok okozta pusztítások ellenére „nem olyan kritikus a helyzet”, ám az import mennyisége csökkent, és egy három évvel ezelőtti adat szerint Kuba külföldi adóssága 17 800 millió dollár volt.

A gyűlés találgatásokkal végződött az ország politikai jövőjét illetően, abban azonban egyetértettek, hogy „ a kormány továbbra is zavart, nagyrészt azért, mert a vezetők bénultak a félelemtől, hogy így elveszítik a hatalmukat, amelyhez 50 éve makacsul ragaszkodnak”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr912517517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása