A kubai kormány rendkívül keményen lépett fel Orlando Zapata Tamayo halálának első évfordulóján. A megemlékezéseket még csírájában elfojtották, több mint száz embert letartóztattak, de a brutalitástól sem riadtak vissza – amelyben számos nő is érintve volt –, írja a Miami Nuevo Herald.

„Nagyon megvertek minket. A földre löktek és úgy megütöttek, hogy felszakadt a szám, majd pedig megrugdostak.” - mesélte Norbis Otero, egyike annak a 15 nőnek, akikkel szemben a legkeményebben léptek fel a hatóságok szerdán. Ő, és 14 társa a Damas de Apoyo női szervezet tagjai, akik az Asszonyok Fehérben mozgalmat támogatják. Szerdán éppen Laura Pollánhoz, utóbbi csoport vezetőjéhez indultak, hogy közösen emlékezzenek meg az elhunyt ellenzékiről, és együtt imádkozzanak. Azonban a nemzetbiztonság emberei – kb.200-an – sikeresen megakadályozták őket ebben. Egy másik áldozat arra panaszkodott, hogy egy rendőr arcon ütötte, míg társa, Blanca Hernández vérző orral ment kórházba.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Egy korábbi eset

 

Orlando Zapata Tamayo tavaly halt bele abba a hónapokig tartó éhségsztrájkba, amelyet a börtönbeli körülmények, és az őrök agressziója elleni tiltakozásként kezdett el. Az utolsó szakaszban úgy próbáltak rá nyomást gyakorolni, hogy a vizet is megvonták tőle, amit a szervezete már nem bírt el, 42 évesen hunyt el. Halála valóságos hőssé tette, az ellenzék szemében a sorsa megtestesíti mindazt az elnyomást, és jogtalanságot, amely Kubában zajlik.

Halálának évfordulójára már készülődtek az ellenzéki körök, azonban részleteket nem árultak el. A kormány ennek megfelelően már hétfő óta „óvintézkedésekbe” kezdett, és sorra tartóztatta le azokat a személyeket, akik feltehetően az utcákra vonulnának, így már csírájában elfojtották egy nagyobb megmozdulás lehetőségét. Hétfő és szerda között összesen 118 embert vettek őrizetbe, 65 személyt pedig házi őrizetbe, állítja Elizardo Sánchez emberi jogi aktivista. Emellett sokaknak azt tanácsolták, hogy jobban teszik, ha ki sem lépnek aznap a lakásból, ugyanis ha mégis így cselednek, azzal veszélyeztethetik a politikai foglyok szabadon engedését (tavaly július óta összesen mintegy 60 politikai elítéltet engedtek szabadon Kubában). Csütörtökre minden őrizetbe vett ellenzékit elengedtek.

Laura Pollán, az Asszonyok Fehérben vezetőjének háza előtt közel 300 fős tömeg gyűlt össze szerdán, amelyet kormánypártiak és rendőrök alkottak, és Pollán elmondása szerint majdnem 6 órán keresztül zaklatták őket. Kövekkel és tojással dobálták meg a házát, közben pedig különböző szólamokat skandáltak: „Machetet nekik, úgyis kevesen vannak”, „Zapata közönséges bűnöző”, illetve „Ez az utca Fidelé”.
A politikai elítéltek nőrokonaiból álló csoport vezetője szerint 2003 óta ez volt a legbrutálisabb rendőri fellépés.

A Miami Nuevo Herald értesülései szerint egyébként aktivisták az ország több pontján is szerveztek tüntetéseket, azonban a részletekről egyelőre semmit nem tudni. Arról azonban helyiek beszámoltak, hogy Ciego de Avilában, illetve Sancti Spiritusban kb. 300 kormánypárti személy tűnt fel az utcákon, kövekkel, botokkal, és vasrudakkal a kezükben. Utóbbi városban be is törtek Adriano Castañedához, az egyik ismert ellenzékihez, akit a Directorio Democratico, kubai emberi jogi szervezet szerint több társával együtt bántalmaztak.

Guillermo Fariñast - talán a leghíresebb ellenzéki, aki maga is több éhségsztrájkkal tiltakozott a kormány repressziója ellen - szinte utolsóként engedték haza, 28 órai fogvatartás után, ám őt nem bántalmazták. Szerdán tartóztatták le, amikor a háza előtt elkiabálta, „hogy ki is volt Orlando Zapata Tamayo, miért ölték meg, és mit jelent a kubai demokrácia számára.”

Tamayo családja, és barátai egyébként nem szenvedtek atrocitásokat. A rendőri jelenlét ellenére nyugodt körülmények között ellátogathattak a sírhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr352690487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása